logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Genderneutraal opvoeden: Wat betekent het en wat zegt de wetenschap?

In de huidige maatschappelijke context wordt het opvoeden van kinderen op een genderneutrale manier steeds vaker besproken. Dit concept, waarin kinderen niet direct worden beïnvloed door traditionele geslachtsrollen, heeft veel aandacht gekregen, zowel in de media als onder onderwijsbemiddelaars. Maar wat houdt genderneutraal opvoeden precies in? En wat zeggen de internationale organisaties en wetenschappelijke studies hierover? Dit artikel bevat een overzicht van de huidige standpunten, vooral in het licht van de bronnen die in het onderzoek zijn geanalyseerd.

Wat is genderneutraal opvoeden?

Genderneutraal opvoeden houdt in dat ouders en onderwijsbemiddelaars proberen te werken aan een opvoeding waarin kinderen niet worden beïnvloed door traditionele geslachtstypen. Dit betekent dat kinderen niet automatisch worden toegewezen aan bepaalde kleuren, speelgoed, activiteiten of rolmodellen, en dat ze de kans krijgen om hun eigen identiteit te ontdekken. In tegenstelling tot het opvoeden in overeenstemming met het biologische geslacht, kiest men hierbij voor een meer openbare benadering, waarbij het belangrijk is dat het kind zich op een manier ontwikkelt die bij het kind past.

In de bronnen die beschikbaar zijn, wordt opgemerkt dat de internationale intersekseorganisaties in de Verklaring van Malta zeggen dat intersekse kinderen het geslacht man of vrouw moeten worden toegekend en ook zodanig moeten worden opgevoed. Daarbij wordt benadrukt dat kinderen zich kunnen ontwikkelen tot een ander geslacht of een ander gender. Dit is een standpunt dat opvalt, aangezien er ook bronnen zijn die aangeven dat intersekse kinderen niet per se genderneutraal hoeven te worden opgevoed.

Internationale standpunten

De Verklaring van Malta, opgesteld door 30 internationale intersekseorganisaties, stelt dat intersekse kinderen als vrouwelijk of mannelijk moeten worden geregistreerd, met het besef dat zij zich als alle mensen kunnen ontwikkelen tot een ander geslacht of een ander gender. Het is belangrijk om te weten dat de internationale intersekseorganisaties in deze verklaring hun mening delen over de manier waarop kinderen worden opgevoed, maar ze zeggen ook dat het opvoeden in overeenstemming met het biologische geslacht een keuze is die door ouders kan worden gemaakt.

Een andere bron noemt het standpunt van de Nationale Nederlandsche Interseks Organisatie (NNID), die zegt dat intersekse kinderen niet genderneutraal moeten worden opgevoed. Dit standpunt is in tegenstrijdheid met de Verklaring van Malta, wat aantoont dat er verschillende visie op genderneutraal opvoeden zijn.

De rol van ouders en onderwijsbemiddelaars

Ouders en onderwijsbemiddelaars spelen een cruciale rol in het opvoeden van kinderen. Volgens bronnen moeten ouders openstaan voor signalen van hun kind dat het misschien in een andere genderidentiteit wil leven, en mag de overheid het wijzigen van de geslachtsregistratie op geen enkele wijze in de weg staan. Dit betekent dat ouders moeten luisteren naar hun kind en hen ondersteunend moeten zijn, zodat ze hun eigen identiteit kunnen ontdekken.

In de bronnen wordt ook opgemerkt dat ouders, maar ook gezondheidswerkers, regelmatig de vrees hebben dat het genitaal van kinderen een probleem kan opleveren. Dit is een vrees die niet gebaseerd is op feiten, maar op beelden die door ouders worden gevestigd. De angst van de ouders wordt vaak versterkt door het idee dat anderen hun emotionele problemen kunnen zien. Dit is een psychologisch verschijnsel dat het spotlight-effect wordt genoemd.

De wetenschappelijke kijk

Uit de bronnen blijkt dat de wetenschappelijke kijk op genderneutraal opvoeden zeer verschillend is. Sommige bronnen geven aan dat de maatschappij steeds meer openstaat voor non-binaire personen, en dat het opvoeden van kinderen in overeenstemming met hun eigen identiteit belangrijk is. Anderen stellen dat de maatschappij nog niet klaar is voor kinderen die genderneutraal worden opgevoed, en dat daarom een nieuw systeem nodig is.

De Verklaring van Malta benadrukt dat kinderen die als vrouwelijk of mannelijk worden geregistreerd, de kans krijgen om zich te ontwikkelen tot een ander geslacht of een ander gender. Dit is een belangrijk punt, omdat het aantoont dat de maatschappij op een bepaalde manier moet worden aangepast om kinderen te ondersteunend te zijn.

De rol van de overheid

De overheid speelt een cruciale rol in het opvoeden van kinderen. In de bronnen wordt opgemerkt dat de overheid het wijzigen van de geslachtsregistratie op geen enkele wijze in de weg moet staan. Dit betekent dat ouders de kans krijgen om hun kind op een manier op te voeden die bij hen past, zonder dat er beperkingen zijn. De overheid moet dus een rol spelen bij het ondersteunend zijn van de keuzes van ouders en kinderen.

In de bronnen wordt ook aangegeven dat de overheid de geslachtsregistratie moet verwijderen uit de overheidsadministratie, zodat kinderen niet worden geconfronteerd met hun oude geslacht. Dit is een belangrijk punt, aangezien het helpt bij het opvoeden van kinderen in overeenstemming met hun eigen identiteit.

De rol van onderwijs

Onderwijsbemiddelaars spelen een cruciale rol in het opvoeden van kinderen. In de bronnen wordt opgemerkt dat het opvoeden van kinderen op een genderneutrale manier ook in het onderwijs moet worden opgenomen. Dit betekent dat onderwijsbemiddelaars moeten werken aan een opvoeding waarin kinderen niet worden beïnvloed door traditionele geslachtstypen. Dit is belangrijk, omdat het helpt bij het ontwikkelen van een open en inclusieve maatschappij.

In de bronnen wordt ook opgemerkt dat de onderwijsbemiddelaars moeten luisteren naar hun leerlingen en hen ondersteunend moeten zijn, zodat ze hun eigen identiteit kunnen ontdekken. Dit is een belangrijk punt, omdat het helpt bij het opvoeden van kinderen in overeenstemming met hun eigen identiteit.

Conclusie

In dit artikel is gekeken naar de huidige standpunten over genderneutraal opvoeden, zowel in de wetenschappelijke wereld als in de maatschappelijke context. Het is duidelijk dat er verschillende visie zijn op genderneutraal opvoeden, en dat de rol van ouders, onderwijsbemiddelaars en de overheid belangrijk is bij het opvoeden van kinderen. De Verklaring van Malta benadrukt dat kinderen die als vrouwelijk of mannelijk worden geregistreerd, de kans krijgen om zich te ontwikkelen tot een ander geslacht of een ander gender. Dit is een belangrijk punt, omdat het helpt bij het opvoeden van kinderen in overeenstemming met hun eigen identiteit.

Bronnen

  1. Genderneutraal opvoeden: wat betekent het?
  2. Intersekse kinderen hoeven niet genderneutraal te worden opgevoed
  3. Efes Antik Kenti
  4. Efes Antik Kenti Tarihi
  5. Efes Antik Kenti Tarihi
  6. Efes Antik Kenti Gezi Rehberi

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven