logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Genderneutraal opvoeden: Wat betekent het en hoe kun je het in de praktijk brengen?

In de huidige maatschappelijke context wordt steeds vaker gesproken over genderneutraal opvoeden. Dit concept staat centraal in het onderwijs en de opvoeding van jonge kinderen, met name in het basisonderwijs. De term “genderneutraal” verwijst hierbij niet naar het ontkennen van geslachtsverschillen, maar naar het vermijden van stereotypen die zijn gebaseerd op het geslacht van een kind. In Nederland is dit onderwerp al jaren een onderwerp van gesprek, en in Zweden is het al sinds 1998 gangbaar om al vanaf de kleutertijd genderneutraal te leren. In dit artikel worden de kernprincipes van genderneutraal opvoeden toegelicht, hoe het in de praktijk kan worden gebracht, en welke uitdagingen hierbij kunnen optreden.

Wat is genderneutraal opvoeden?

De term “gender” verwijst in dit context naar hoe een persoon zichzelf ervaart of voelt, en hoe de maatschappij dit beïnvloedt. Het verschil met “geslacht” is dat het laatste biologisch bepaald is, terwijl gender een sociaal en psychologisch begrip is. In de praktijk van genderneutraal opvoeden gaat het erom dat leerkrachten en ouders bewust zijn van hun eigen vooroordelen en deze in de klas of thuis niet doorgeven. Dit betekent dat leerlingen zich niet beperkt voelen door klassieke genderrollen, zoals dat jongens “stoer” zijn en meisjes “lief” of “mooi”. Door dit te vermijden, wordt er ruimte gecreëerd voor meer diversiteit en gelijke kansen.

Stereotypen weghalen

Een van de belangrijkste doelen van genderneutraal opvoeden is het verminderen van stereotypen. Dit gebeurt door bewust te zijn van de manier waarop leerkrachten en ouders met kinderen omgaan. Denk bijvoorbeeld aan de taken die je aanbiedt, de complimenten die je geeft, of de woorden die je gebruikt. In de bron wordt aangehaald dat onderwijskundige Myriam Halimi benadrukt dat leerkrachten eerst hun eigen vooroordelen moeten analyseren. Dit is een essentieel onderdeel van het proces, want alleen als je je bewust bent van je eigen gedrag, kun je dit veranderen.

Wat is er nodig om genderneutraal op te voeden?

Er is geen officieel richtlijnenboek voor het geval van genderneutraal opvoeden. Dit betekent dat elk onderwijsinstelling zelf de juiste aanpak kan kiezen. Bijvoorbeeld, op De Verwondering wordt er voor gekozen om geen oordeel te vellen over hoe een kind zijn gender vormgeeft. Iedereen mag meespelen met allerlei speelgoed, zoals lego, barbies en blokken. Dit betekent dat er geen grenzen zijn aan wat een kind kan doen, zolang het maar niet stigmatiserend is. De directrice van De Verwondering benadrukt dat het belangrijk is om het denken van “jongens” en “meisjes” te vermijden.

Invloed van genderstereotyperingen

Er zijn verschillende opvattingen over gender, en deze bepalen hoe we met elkaar omgaan. Sommigen denken dat je biologische kenmerken je gender bepalen, terwijl anderen uitgaan van gendergelijkheid. In elk geval is het belangrijk dat leerkrachten en ouders zich bewust zijn van de invloed van hun gedrag. Uit onderzoek van de Onderwijsraad blijkt dat genderstereotyperingen invloed hebben op de school- en beroepsloopbanen van jongens en meisjes. De raad adviseert daarom dat schoolleiders en leraren aandacht hebben voor individuele verschillen en geen seksespecifieke aanpak inzetten.

Hoe kun je genderneutraal opvoeden in de praktijk brengen?

Er zijn verschillende manieren waarop genderneutraal opvoeden in de praktijk kan worden gebracht. De eerste stap is om bewust te zijn van je eigen vooroordelen. Dit kan bijvoorbeeld via workshops of trainingen. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen dat de lesstof diversiteit weerspiegelt. Bijvoorbeeld, vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd in bepaalde vakken, zoals wiskunde en Nederlands. Door dit aan te pakken, kan de maatschappelijke diversiteit beter worden weerspiegeld.

Wat zijn de uitdagingen?

Bij het invoeren van genderneutraal opvoeden kunnen verschillende uitdagingen opduiken. Eén van de belangrijkste is het verminderen van bestaande stereotypen. Dit is lastig, omdat veel mensen zich er niet van bewust zijn hoe hun gedrag invloed heeft op hun leerlingen. Daarnaast kan het ook lastig zijn om een evenwicht te vinden tussen het respecteren van verschillen en het bevorderen van gelijke kansen. Daarnaast is er geen officiële richtlijn, waardoor het moeilijk is om een consistente aanpak te ontwikkelen.

Conclusie

Genderneutraal opvoeden is een belangrijk onderdeel van de moderne opvoeding, met name in het basisonderwijs. Het gaat erom dat leerkrachten en ouders bewust zijn van hun eigen vooroordelen en deze niet doorgeven aan hun leerlingen. Door dit te doen, kunnen kinderen zich vrijer ontwikkelen en gelijke kansen krijgen. Hoewel er geen officiële richtlijnen zijn, zijn er wel veel praktische stappen die kunnen worden genomen. Het is belangrijk dat leerkrachten en ouders actief betrokken raken bij het proces en zich bewust zijn van hun rol in de ontwikkeling van kinderen.

Bronnen

  1. Genderneutraal lesgeven: wat is dat?
  2. Polling for new content using React Query useInfiniteQuery
  3. Polling for new content using React Query useInfiniteQuery
  4. Polling simplified with React Query useQuery
  5. Polling simplified with React Query useQuery
  6. React Query’s useQuery
  7. Polling simplified with React Query useQuery
  8. Placeholder data

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven