Hoe uw kind opvoeden: richtlijnen en praktische tips voor ouders
juli 6, 2025
Gamen is een van de meest populaire vormen van vrije tijdbesteding bij jongeren. Veel kinderen en jongeren spelen uren per dag, maar niet iedereen die veel speelt, is ook verslaafd. Er zijn wel drie procent van de jongeren die een gameverslaving ontwikkelen, wat inhoudt dat het gamen hun dagelijks leven negatief beïnvloedt. In dit artikel worden de kenmerken van een gameverslaving besproken, hoe ouders en opvoeders dit kunnen herkennen en welke stappen er genomen kunnen worden om met een verslaving om te gaan.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is gameverslaving sinds 2018 erkend als een officiële verslaving. Er zijn drie kernkenmerken die een gameverslaving kenmerken:
Bij veel jongeren is het gamen geen probleem, maar bij drie procent van de jongeren is het zodanig uitgegroeid tot een verslaving. Deze jongeren zijn meestal tussen de twaalf en achttien jaar oud, en het zijn vooral jongens. Volgens onderzoek is het spelen van computerspellen bijna altijd meer verslavend dan bijvoorbeeld televisiekijken, omdat het actief is en beloningen oplevert.
Er zijn verschillende signalen die wijzen op een gameverslaving. Deze zijn niet altijd duidelijk, maar als je merkt dat je kind zich op een bepaalde manier gedraagt, is het verstandig om dit te bespreken met een professional. Hier zijn enkele kenmerken:
Bij veel jongeren is het gamen een vorm van ontspanning, maar wanneer het zich ongezond ontwikkelt, kan dit leiden tot problemen. In dat geval is het belangrijk om hulp te zoeken.
Volgens onderzoekers is er een verband tussen kwetsbaarheid en het ontstaan van een gameverslaving. Jongeren die moeilijk sociale contacten kunnen opbouwen, weinig zelfvertrouwen hebben of last hebben van eenzaamheid, zijn kwetsbaarder voor het ontstaan van een verslaving. De gamewereld kan dan een plek zijn waar ze zich veilig en goed voelen. Ze kunnen hier ook vriendschappen opbouwen, wat ze in het echte leven vaak niet kunnen.
Bij veel jongeren is het gamen een manier om te ontsnappen aan negatieve emoties, zoals stress of verveling. Daarnaast kunnen jongeren die weinig zelfbeheersing hebben, makkelijker verslaafd raken aan het gamen. Ook kunnen problemen in het echte leven, zoals schoolproblemen of gezinsproblemen, bijdrragen aan het ontstaan van een gameverslaving.
Een gameverslaving kan verschillende gevolgen hebben voor het kind, de familie en het schoolleven. Hier zijn enkele veelvoorkomende gevolgen:
Daarnaast kan een gameverslaving ook leiden tot een verslaving aan andere dingen, zoals stimulerende middelen of andere verslavingen. Dit is belangrijk om te beseffen, omdat het probleem in de gaten moet worden gehouden.
Als ouder of opvoeder is het belangrijk om te weten hoe je met een gameverslaving omgaat. Er zijn enkele stappen die je kunt nemen om te helpen bij het omgaan met een verslaving:
Er zijn verschillende manieren waarop ouders en opvoeders hun kind kunnen ondersteunen bij het omgaan met een gameverslaving. Het is belangrijk om te weten dat het spel zelf niet de oorzaak is, maar dat de verslaving een gevolg is van de manier waarop het kind met de werkelijkheid omgaat.
Er zijn verschillende organisaties die hulp bieden bij problemen met het gamen. Bijvoorbeeld:
Een gameverslaving kan bij jongeren leiden tot veel problemen, maar het is niet onoverkomelijk. Het is belangrijk om te weten wat de kenmerken zijn van een verslaving en wat ouders en opvoeders kunnen doen om hierin te helpen. Door duidelijke regels te stellen, te communiceren en professionele hulp in te schakelen, kan je je kind helpen om met het gamen om te gaan en een gezonde balans te vinden tussen spel en echte wereld.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet