logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Filemon Wesselink en de rol van christelijke opvoeding in het onderwijs

In het huidige onderwijsonderwijs is de vraag of christelijke opvoeding nog steeds van belang is, een thema dat veel aandacht trekt. Filemon Wesselink, een bekende programmamaker en documentaire, heeft zich in meerdere projecten beziggehouden met het thema van geloof, opvoeding en het omgaan met de dood. In deze bijdrage wordt gekeken naar de visie van Filemon Wesselink op christelijke opvoeding en de invloed die deze kan hebben op het onderwijs en de opvoeding van kinderen. De bronnen die hiervoor zijn gebruikt, geven inzicht in de mening van Wesselink over dit onderwerp.

Inleiding

Filemon Wesselink, betrokken bij documentaireseries zoals ‘Het is hier autistisch!’ en ‘De Kist’, heeft zich ook beziggehouden met het thema van christelijke opvoeding. In zijn werk en gesprekken met anderen, zoals Tijs van den Brink, staat het geloof en de invloed van de Bijbel centraal. In de bronnen wordt duidelijk dat Wesselink zich zorgen maakt over het omgaan met de dood, maar ook over de invloed van religie en geloof in het leven van kinderen. Deze kijk op christelijke opvoeding vormt de basis voor dit artikel.

Christelijke opvoeding in het licht van Filemon Wesselink

In meerdere bronnen wordt aangegeven dat Filemon Wesselink een sterke band heeft met het christelijke geloof. In een programma met Tijs van den Brink, waarin BN’ers over hun geloof en opvoeding vertellen, wordt gesproken over hoe christenen hun kinderen opvoeden. Wesselink neemt een beeld van Jezus mee naar het gesprek, wat suggereert dat hij een diepere relatie heeft met het christelijke geloof. Hij stelt vragen over hoe de gasten naar Jezus kijken, wat wijst op een belangstelling voor de christelijke visie op opvoeding.

In een ander deel van de bronnen wordt ook gesproken over het feit dat Filemon Wesselink in zijn jeugd niet wist hoe hij met de dood moest omgaan. Toen zijn oma stierf en zijn moeder in tranen uitbarstte, wist hij niet hoe hij hiermee om moest gaan. Dit suggereert dat hij zelf ook moeite had met het begrijpen van het geloof en het omgaan met de dood. Later heeft hij hierover gesproken, en hij hoopt zelf nog zo lang mogelijk te kunnen genieten van het leven. Dit suggereert dat hij zich bewust is van de invloed van geloof op het leven en de opvoeding van kinderen.

De invloed van de Bijbel op het geloof

De Bijbel speelt in de visie van Filemon Wesselink een belangrijke rol. In de bronnen wordt aangegeven dat de Bijbel volgens hem een krachtig boek is, maar ook dat het een bizar en wreed boek kan zijn. In een blogpost wordt gezegd dat de Bijbel volgens Filemon Wesselink veel tegenstrijdigheden en extreme dingen bevat. Dit suggereert dat hij de Bijbel zowel als een literatuurwerk als een belangrijk boek voor christenen ziet. De Protestantse Kerk in Nederland noemt de Bijbel zelfs het ‘bronboek’ en ‘toetssteen’ voor gelovigen, wat wijst op een diepe invloed van de Bijbel op het geloof.

In een ander deel van de bronnen wordt ook gesproken over de visie van Walter Brueggemann, een Amerikaanse Bijbelwetenschapper. Brueggemann ziet de Bijbel als een boek met drama, waarin God de hoofdpersoon is. Dit suggereert dat de Bijbel een krachtige invloed heeft op het geloof en de opvoeding van kinderen. De visie van Brueggemann is dat de Bijbel niet alleen als autoriteit moet worden gevolgd, maar ook als een boek dat mensen kan veranderen. Dit is in lijn met de visie van Filemon Wesselink, die ook een diepe relatie heeft met het geloof en de invloed van de Bijbel op het leven.

De rol van de ouder en de opvoeding

In de bronnen wordt ook gesproken over de rol van de ouder bij de opvoeding van kinderen. In een boek dat in de bronnen wordt genoemd, wordt gezegd dat opvoeding een mens is. Dit suggereert dat de ouder een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van het kind. In een ander deel van de bronnen wordt ook gesproken over het belang van het leren van de ouder en het geven van een goed voorbeeld. Dit suggereert dat de opvoeding van kinderen niet alleen afhankelijk is van het schoolonderwijs, maar ook van de invloed van de ouder.

In een ander deel van de bronnen wordt ook gesproken over het belang van het leren van de ouder en het geven van een goed voorbeeld. Dit suggereert dat de opvoeding van kinderen niet alleen afhankelijk is van het schoolonderwijs, maar ook van de invloed van de ouder. In een andere bron wordt ook gesproken over het belang van het leren van de ouder en het geven van een goed voorbeeld. Dit suggereert dat de opvoeding van kinderen niet alleen afhankelijk is van het schoolonderwijs, maar ook van de invloed van de ouder.

Inclusief onderwijs en de rol van de ouder

In de bronnen wordt ook gesproken over het inclusief onderwijs en de rol van de ouder. In een bestuurdersbijeenkomst over de Staat van Inclusief Onderwijs 2023, wordt gesproken over het belang van het creëren van landelijke standaarden voor inclusief onderwijs. Dit suggereert dat de ouder een belangrijke rol speelt bij het ondersteunend zijn van kinderen met een beperking. In een andere bron wordt ook gesproken over het belang van het actief deelname van ervaringsdeskundigen, wat wijst op een belangrijke rol van de ouder bij het opbouwen van een inclusief onderwijs.

Samenvatting

Filemon Wesselink ziet christelijke opvoeding als een belangrijk onderdeel van het onderwijs en de opvoeding van kinderen. Hij heeft een diepe relatie met het christelijke geloof en de invloed van de Bijbel op het leven. De visie van Walter Brueggemann op de Bijbel als een boek met drama en invloed op het geloof, is in lijn met de visie van Wesselink. De rol van de ouder bij de opvoeding van kinderen is belangrijk, en het inclusief onderwijs speelt een cruciale rol in de opvoeding van kinderen met een beperking.

Bronnen

  1. Adieu God
  2. Boeken over opvoeding
  3. De Bijbel en het gezag
  4. Bestuurdersbijeenkomst: De Staat van Inclusief Onderwijs 2023
  5. De Kist - Filemon Wesselink
  6. Adieu God - Filemon Wesselink
  7. Adieu God

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven