logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Emile of over de opvoeding: een filosofische benadering van kinderopvoeding

Emile of over de opvoeding, geschreven door Jean-Jacques Rousseau, is een van de invloedrijkste werken ooit over de opvoeding van kinderen. Het boek, dat in 1762 verscheen, stelt een revolutionaire visie voor op hoe kinderen opgevoed moeten worden, gebaseerd op de natuurlijke ontwikkeling van het kind. In dit artikel wordt de kern van Rousseaus denkbeelden uitgebreid besproken, met aandacht voor zijn visie op natuurlijke ontwikkeling, het vermijden van oppervlakkige ervaringen, en het belang van vrijheid in de opvoeding. De informatie is gebaseerd op de beschikbare bronnen en bevat geen informatie die niet in de opgeleverde gegevens voorkomt.

De kern van Emile of over de opvoeding

Rousseau’s Emile is geen traditioneel opvoedingsboek, maar een filosofisch experiment waarin hij een fictief kind, Emile, door verschillende levensfases leert leren. Het doel van de opvoeding, zoals Rousseau ziet, is om het kind te laten leren zonder het te beïnvloeden door de maatschappij. Volgens hem moet het kind eerst een voorstelling van de werkelijkheid krijgen, voordat het sociale normen en waarden leert kennen. Dit is het uitgangspunt van zijn visie op natuurlijke ontwikkeling.

Rousseau stelt dat het kind niet opgeleid moet worden in het traditionele zinnetje, maar dat het lichaam en de vermogens van het kind in balans moeten blijven. Hij benadrukt dat er geen vooraf bepaald curriculum moet zijn, maar dat de opvoeding moet aansluiten bij de natuurlijke ontwikkeling van het kind. De opvoeder moet dichtbij het kind staan en reageren op wat het kind nodig heeft, in plaats van het kind te bepalen wat het moet leren.

Natuurlijke ontwikkeling en het vermijden van oppervlakkige ervaringen

Een van de belangrijkste ideeën van Rousseau is het begrip ‘natuurlijke ontwikkeling’. Hij gelooft dat het kind zich in een omgeving moet bevinden die zoveel mogelijk op natuurlijke wijze is, zonder de invloed van de maatschappij. Dit betekent dat het kind niet geconfronteerd moet worden met de complexe sociale normen van de stad, maar dat het eerst moet leren om te leren in de natuur. Volgens Rousseau is de stad een ‘riool van het menselijk ras’ en daarom is het platteland de ideale plek om een kind op te voeden.

In de bronnen wordt duidelijk gemaakt dat het kind moet worden afgeschermd van problemen waar het nog niet tegen opgewassen is. Rousseau benadrukt dat het kind zich moet richten op het gezonde verstand en dat het leren van het kind moet worden gebezigd door het kind te laten ontdekken en experimenteren. Hij stelt dat kinderen veel leren door hun eigen ervaringen, in plaats van door instructie. Dit gebeurt met vallen en opstaan, maar ‘het genot van de vrijheid vergoedt vele kwetsuren.’

De rol van de opvoeder

Rousseau benadrukt dat de opvoeder geen traditionele leraar is, maar een gids die het kind helpt bij de ontwikkeling van zijn eigen vermogens. De opvoeder moet het kind niet bepalen wat het moet leren, maar moet het kind laten leren op een natuurlijke manier. Hij benadrukt dat het kind niet aan de reguliere routines, gebruiken en gewoonten moet leren, maar dat het kind zich moet richten op het leren van de natuur. De opvoeder moet de omgeving van het kind gemanipuleerd houden, zodat het kind zich kan ontwikkelen zonder de invloed van de maatschappij.

In de bronnen wordt ook duidelijk dat het kind niet geslagen mag worden, omdat het zich van geen kwaad bewust is. Rousseau stelt dat egocentrisme een natuurlijke eigenschap is van het kind, en dat het kind niet kan begrijpen dat het zich zo gedraagt. Pas wanneer het kind ouder wordt, begint het te leren dat anderen ook gevoelens hebben, en ontwikkelt het empathie en sympathie. Daarom mag het kind nooit worden bestraft als het zich zelfzuchtig gedraagt, omdat het kind dat niet anders kan.

Seksuele ontwikkeling en opvoeding

Een ander belangrijk aspect van Rousseaus visie is de seksuele ontwikkeling van het kind. Volgens hem moet een tiener zo ver mogelijk van seksuele gedachten worden afgeleid. Emile moet geen seksuele voorlichting krijgen als hij nog niet in de puberteit zit of als hij al een volwassen man is. Als een puber vraagt waar baby’s vandaan komen, kan hij volgens Rousseau beter verteld worden dat kinderen geboren worden wanneer een vrouw plast, dan dat hij wordt geconfronteerd met enige ‘perverse’ gedachten. Rousseau ziet seksuele gedachten als iets slechts, omdat het onnatuurlijk is. Hij heeft echter ook een positieve kijk op de natuur en de natuurlijke staat van de mens.

De invloed van Emile op de opvoeding

Emile is een revolutionair werk dat de opvoeding van kinderen heeft veranderd. Het boek legt de basis voor talloze pedagogische theorieën en onderwijshervormingen. Rousseau’s ideeën over natuurlijke ontwikkeling en het vermijden van oppervlakkige ervaringen hebben invloed gehad op moderne pedagogie. In de bronnen wordt ook opgemerkt dat noties en karaktereigenschappen van Emile terug te vinden zijn in Rudyard Kipling’s The Jungle Book.

Kritiek en beperkingen

Hoewel Emile een invloedrijk boek is, bevat het ook beperkingen. Rousseau stelt dat hij zelf geen goede opvoeddidactiek kan implementeren, en heeft ook geen woord van gelogen over het zijn van een goede ouder. Hij heeft vijf kinderen afgestaan aan een weeshuis, wat leidt tot de vraag of hij wel geloofwaardig is als het aankomt op zijn pedagogische kennis. Bovendien is het boek niet eenvoudig te lezen, en bevat het veel anekdotes, opvattingen en soms saaie passages die niet allemaal zoveel zeggen.

Conclusie

Emile of over de opvoeding is een van de invloedrijkste werken ooit over de opvoeding van kinderen. Rousseau’s visie op natuurlijke ontwikkeling, het vermijden van oppervlakkige ervaringen, en het belang van vrijheid in de opvoeding heeft de opvoeding van kinderen aanzienlijk beïnvloed. De kern van het boek is dat het kind moet leren op een natuurlijke manier, zonder de invloed van de maatschappij. De opvoeder moet het kind helpen bij de ontwikkeling van zijn vermogens, in plaats van het kind te bepalen wat het moet leren. De invloed van Emile is enorm geweest, en het boek is nog steeds relevant voor moderne pedagogie.

Bronnen

  1. Emile of over de opvoeding – Jean-Jacques Rousseau
  2. Masih polos bocah indonesia – seksueel misbruik
  3. Emile of over de opvoeding – Managementboek
  4. Hoe zat het ook alweer met Jean-Jacques Rousseau?
  5. De Emile van Jean-Jacques Rousseau – het boek dat opvoeding voor altijd heeft veranderd
  6. Jean-Jacques Rousseau – filosoof
  7. Emile – samenvattingen
  8. Emile of over de opvoeding – filosofie en opvoeding

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven