Goede islamitische opvoeding: een grondslag voor een sterk persoonlijkheid en spirituele ontwikkeling
juli 6, 2025
Een jonge ekster op te vangen en op te voeden kan een uitdaging zijn, vooral als je geen ervaring hebt met het omgaan met jonge vogels. In Nederland komen eksters vaak voor in stedelijke omgevingen, en het is niet ongewoon dat jonge eksters op de grond terechtkomen. Dit artikel geeft inzicht in het gedrag van jonge eksters, wat erin kan dat ze op de grond terechtkomen en wat je kunt doen om hen te helpen. De informatie is gebaseerd op gegevens uit de bronnen en bevat praktische adviezen voor ouders, verzorgers en anderen die met dergelijke situaties te maken hebben.
Een jonge ekster is een vogel die net uit het nest is gekomen, maar nog niet volledig uitgegroeid is tot een volwassen ekster. De jonge eksters hebben een iets doffer verenkleed dan de volwassen vogels, zonder de glanzende blauwe of groene tinten op de vleugels en staart. Ze zijn nog wat onhandig en kwetsbaar, maar leren snel. De eerste weken na het uitvliegen blijven de ouders nauw betrokken bij de jongen. Ze voeden ze nog steeds en houden ze in de gaten terwijl de jongen hun vliegvaardigheden ontwikkelen.
Het duurt een paar weken voordat de jonge eksters zelfverzekerd genoeg zijn om helemaal zelfstandig voedsel te zoeken. Tot die tijd blijven ze vaak in de buurt van hun ouders of broers en zussen. Het is tijdens deze periode dat de jonge vogels leren hoe ze moeten overleven, hun territorium moeten verdedigen en voedsel moeten vinden. Ze zijn nieuwsgierig en onderzoeken alles wat ze tegenkomen.
Een jonge ekster die op de grond terechtkomt, kan verschillende redenen hebben. Vaak is dit het geval als de jonge vogel nog niet volledig in staat is om te vliegen. In veel gevallen is het normaal dat jonge vogels hun nest verlaten als ze nog niet kunnen vliegen. Ze passen er gewoon niet meer in en leven een paar dagen in een boom of op de grond tot ze wel kunnen vliegen. In die periode zijn de ouders in de buurt, voeren nog wat bij en leren de jongen zelfstandig worden.
Een andere reden waarom een jonge ekster op de grond terechtkomt, kan zijn dat het nest is aangevallen door roofdieren, zoals katten, vosken of andere vijanden. Ook kan het voorkomen dat de oudervogels het nest verlaten en de jongen ongeschikt of kwetsbaar achterlaten. In zo’n geval is het belangrijk om de situatie goed in de gaten te houden en eventueel hulp in te roepen.
Als je een jonge ekster vindt, is het belangrijk om niet direct in te grijpen. Het is vaak het beste om het dier met rust te laten, tenzij het duidelijk ziek, gewond of in gevaar verkeert. De oudervogels zijn meestal in de buurt en zorgen voor hun jongen. Als je de oudervogels niet ziet, betekent dat niet per se dat ze er niet zijn. Ze kunnen zich wellicht voor je verstoppen of zijn op zoek naar voedsel.
Als het dier echter zichtbaar ziek is, gewond raakt is of in gevaar verkeert, is het belangrijk om actie te ondernemen. Als je een jonge ekster vindt, kun je de volgende stappen overwegen:
Kijk of het dier levend is en of het zichtbaar gewond is. Let op het gedrag van de vogel. Als de vogel zich verder beweegt of probeert te vliegen, is het waarschijnlijk dat de ouders er nog zijn.
Als het dier op de grond zit, is het vaak het beste om het met rust te laten. De ouders zoeken voedsel of zijn zich voor je aan het verstoppen. Jouw aanwezigheid geeft alle betrokken vogels alleen maar stress, wat overleven juist moeilijker maakt.
Als het dier zeker ziek of gewond is, kun je het tijdelijk opvangen. Zorg voor een comfortabele plek, zoals een doos met een handdoek, water en voedsel. Gebruik een pipet om het dier te voeden. Je kunt ook vogelvoer geven, zoals wormpjes of brood.
Als het dier zeker ziek is, is het belangrijk om contact op te nemen met een dierenambulance of vogelopvang. Deze organisaties hebben de nodige ervaring met het omgaan met jonge vogels en kunnen het dier goed behandelen.
Als een jonge ekster is opgevangen, wordt er doorgaans gekeken of het dier ziek is of gewond is. In veel gevallen is het dier gezond, maar is het nog niet in staat om zelfstandig te overleven. In dat geval wordt het dier tijdelijk opgevangen en opgevoed tot het in staat is om weer in de natuur te leven.
Als het dier niet in staat is om zelfstandig te overleven, wordt het vaak in een vrije omgeving gelaten. In sommige gevallen wordt het dier ook opgenomen in een dierenpark of een vogelopvang. Hier wordt het dier goed gevoed en in de gaten gehouden tot het weer in staat is om in de natuur te leven.
Eksters zijn omnivoren en eten een breed scala aan dingen. Het grootste deel van hun menu bestaat uit insecten, kevers, regenwormen en menselijk afval als patat en brood. In het broedseizoen, wanneer de eksters zelf jongen hebben, aangevuld met eitjes van andere vogels en soms ook jonge vogels. Ook kunnen ze glimmende voorwerpen stelen, zoals sieraden en zilveren theelepeltjes. Dit gedrag komt voort uit de onverzadigbare nieuwsgierigheid van eksters; alles dat er 'anders' uitziet, wordt onderzocht en eventueel begraven onder enkele bladeren voor later gebruik.
Bij eksters is het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes niet altijd even makkelijk te zien. Ze hebben namelijk allebei hetzelfde zwart-witte verenkleed met die schitterende blauwgroene glans op de vleugels en staart. Hoewel het uiterlijk bijna identiek is, kun je met een goed oog voor detail en gedrag het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes eksters opmerken.
Vrouwtjes eksters spelen een cruciale rol in het broedproces. Ze zijn niet alleen actief in het bouwen van het nest, maar nemen ook de verantwoordelijkheid voor het uitbroeden van de eieren. Samen met het mannetje zoeken ze een veilige en beschutte plek uit, vaak hoog in een boom of op een andere goed verstopte locatie. Het nest wordt gemaakt van takken, gras en andere materialen die het vrouwtje zorgvuldig verzamelt.
De ekster heeft verschillende natuurlijke vijanden, waaronder roofvogels, marters, katten en vosken. Ook kunnen zwarte kraaien eieren en jongen eten en pikken eksternesten in. Bovendien zijn er ook menselijke factoren die invloed kunnen hebben op de eksterpopulatie. De afname van insecten, het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw en het verlies van leefgebieden kunnen bijdrragen aan de achteruitgang van de eksterpopulatie.
Een jonge ekster op te vangen en op te voeden kan een uitdaging zijn, vooral als je geen ervaring hebt met het omgaan met jonge vogels. Het is belangrijk om te weten dat de oudervogels meestal in de buurt zijn en het dier zorgen dat het dier niet onnodig stress krijgt. Als het dier zeker ziek is, is het belangrijk om contact op te nemen met een dierenambulance of vogelopvang. In veel gevallen is het het beste om het dier met rust te laten, zodat de oudervogels het dier kunnen voeden en opvoeden.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet