Opvoeding van een Golden Retriever: een stapsgewijze gids voor ouders en verzorgers
juli 6, 2025
In de moderne maatschappij is de opvoeding van kinderen een complexe en voortdurend evoluerende uitdaging. De opvoedingsstrategieën die ouders kiezen, hebben een directe invloed op het gedrag, de ontwikkeling en de gezondheid van hun kinderen. In het kader van de opvoeding van jonge kinderen zijn er verschillende methoden en richtlijnen beschikbaar, waaronder het gebruik van media, het aanleren van gedragsregels, en het aanbieden van structuren. Een van de bekendste programma’s dat zich hiermee bezighoudt, is EHBO: Eerste Hulp bij Opvoeden, dat onder meer wordt gepresenteerd door Jo Frost, een bekende opvoedkundige. In dit artikel wordt ingegaan op de kernprincipes van de opvoeding van jonge kinderen, met aandacht voor de rol van media, het aanleren van gedragsregels, en het opbouwen van structuren.
In de huidige tijd zijn kinderen al vanaf een jonge leeftijd blootgesteld aan digitale media. Volgens de gegevens van meerdere bronnen, waaronder de pagina’s van CJG Wassenaar en CJG Veldhoven, is het gebruik van tv, computers en tablets bij jonge kinderen veel voorkomend. De meeste ouders laten hun kinderen in hun vrije tijd tv-kijken of met een tablet spelen. Volgens de gegevens van CJG Wassenaar is dit zelfs het geval bij 91% van de ouders met kinderen van 0 tot 6 jaar. Het is daarom belangrijk om een evenwicht te vinden tussen het gebruik van media en andere activiteiten.
Volgens de aanbevelingen van CJG Wassenaar en CJG Lopendiep is het belangrijk om het gebruik van media op vaste momenten te beperken. Zo voorkom je dat het kind te veel tijd doorbrengt met het kijken van beeldschermen. De aanbeveling is dat kinderen van 2 tot 5 jaar maximaal 10 tot 15 minuten per keer op een scherm mogen, en dat dit tot maximaal 1 uur per dag mag zijn. Het is het beste om dit midden op de dag te doen. Het is belangrijk dat ouders en hun partner dezelfde regels hanteren.
Daarnaast wordt aangeraden om het gebruik van media samen met het kind te beperken. Dit betekent dat ouders bijvoorbeeld samen met hun kind naar een programma kunnen kijken, of dat ze samen met hun kind kunnen praten over wat ze op het scherm zien. Dit helpt bij het leren van beeldschermtaal en versterkt de band tussen ouders en kind.
Het is belangrijk dat ouders hun kinderen leren hoe ze met media om moeten gaan. Volgens de bronnen van CJG Wassenaar en CJG Lopendiep is het belangrijk dat ouders hun kinderen leren om de tv uit te doen als het programma afgelopen is, en om de tablet weg te leggen als ze iets anders gaan doen. Dit helpt het kind om te leren dat er vaste media-momenten zijn. Bovendien is het belangrijk dat ouders hun kinderen leren dat ze niet zomaar de televisie mogen aanzetten om te kijken wat er is. Als het kind vraagt of de televisie aan mag, moet de ouder altijd vragen: "Wat wil je dan zien?" Dit helpt bij het leren van bewuste keuzes.
Volgens de bronnen van CJG Wassenaar en CJG Lopendiep is het belangrijk om de tv overdag uit te zetten als er niemand naar kijkt. Ook is het belangrijk om een afwisselende houding aan te houden. Laat het kind bijvoorbeeld ook eens staan of op de buik liggen bij de tv of met de tablet. Als het kind op de buik ligt, worden de nek- en rugspieren sterker. Dit helpt bij de ontwikkeling van het lichaam en de spieren.
Een van de bekendste opvoedkundige programma’s is EHBO: Eerste Hulp bij Opvoeden, dat wordt gepresenteerd door Jo Frost. Deze methode is zeer succesvol geweest en heeft veel ouders geholpen bij het beheren van hun kinderen. Jo Frost is een ervaren nanny en haar methoden hebben haar in Engeland en Amerika tot een superster gemaakt. Ze wordt gevraagd in alle grote TV-shows. Volgens de informatie van Amazon is Supernanny: Eerste Hulp bij Opvoeden een succesvolle opvoedkundige TV-programma. Jo Frost weet vele kijkers te boeien met haar strenge, maar rechtvaardige optreden in gezinnen met jonge kinderen waar de ouders wat hulp kunnen gebruiken.
Volgens de informatie van Amazon zijn er enkele belangrijke opvoedingsprincipes van Jo Frost. Ten eerste is het belangrijk om een dagindeling aan te houden en het kind vooraf te laten weten wat er gaat gebeuren. Structuur is belangrijk! Ten tweede moeten maaltijden op vaste tijdstippen plaatsvinden en worden aan tafel gegeten. Ten derde is het belangrijk om het kind niet te veel keuzes te geven. Vraag bijvoorbeeld niet "Wat wil je aan vandaag?", maar geef het kind een keuze uit twee kledingstukken. Dit helpt bij het leren van bewuste keuzes.
Volgens de informatie van Amazon is het belangrijk om een structuur aan te houden in de opvoeding van jonge kinderen. Dit betekent dat er vaste tijdstippen zijn voor eten, slapen, spelen en leren. Dit helpt het kind om een gevoel van veiligheid en voorspelbaarheid te ontwikkelen. Bovendien helpt een duidelijke structuur bij het aanleren van gedragsregels en het opbouwen van gewoontes.
Hoewel het gebruik van media veel voordelen heeft, kan het ook risico’s met zich meebrengen. Volgens de bronnen van de NJI en de bronnen van de CJG Wassenaar is het belangrijk om te letten op de invloed van media op de gezondheid van jongeren. Het (vooral blauwe) licht van een tablet of smartphone kan invloed hebben op de hersenen. Het licht verstoort de huishouding van melatonine, het hormoon dat nodig is om te kunnen inslapen. Slechter en korter slapen heeft effect op geheugenfuncties en de concentratie en daarmee op het leervermogen van jongeren.
Volgens de bronnen van de NJI is het belangrijk om voldoende beweging te zorgen. Dit helpt bij het voorkomen van overgewicht en andere gezondheidsproblemen. Bovendien is het belangrijk om te letten op de positie van het kind bij het gebruik van media. Als het kind te veel over een tablet heen gebogen zit, kan dit leiden tot rugproblemen. Daarnaast is het belangrijk om te letten op het gebruik van media voor het slapen gaan. Het is aan te raden om geen media te gebruiken in de avond, of op zijn minst niet later dan een uur voor het slapen gaan.
Volgens de bronnen van de CJG Wassenaar en CJG Lopendiep is het belangrijk dat ouders samenwerken met de school. Dit betekent dat ouders hun kinderen moeten begeleiden bij het leren en het opbouwen van gewoontes. Bovendien is het belangrijk dat ouders hun kinderen leren hoe ze met andere kinderen om moeten gaan. Dit helpt bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden en het opbouwen van vriendschappen.
Volgens de bronnen van de CJG Wassenaar en CJG Lopendiep is het belangrijk dat ouders hun kinderen leren hoe ze met andere kinderen om moeten gaan. Dit kan worden gedaan door samen met hun kinderen naar het park te gaan, of door hen te begeleiden bij het leren van spelregels. Bovendien is het belangrijk dat ouders hun kinderen leren hoe ze met problemen om moeten gaan. Dit helpt bij het opbouwen van zelfvertrouwen en het leren van oplossingsvaardigheden.
De opvoeding van jonge kinderen is een complexe en voortdurend evoluerende uitdaging. Het gebruik van media speelt hierbij een belangrijke rol, en het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen het gebruik van media en andere activiteiten. Daarnaast is het belangrijk om een structuur aan te houden in de opvoeding van jonge kinderen. De methode van Jo Frost, gepresenteerd in het programma EHBO: Eerste Hulp bij Opvoeden, is een succesvolle opvoedingsstrategie die veel ouders heeft geholpen bij het beheren van hun kinderen. Bovendien is het belangrijk om de invloed van media op de gezondheid van jongeren in de gaten te houden, en om voldoende beweging en gezonde gewoontes aan te houden. Samenwerking tussen ouders en de school is belangrijk voor het opbouwen van sociale vaardigheden en het leren van oplossingsvaardigheden.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet