logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Hulp bij opvoeden van een peuter: Tips en aanpakken voor ouder wordt

Inleiding

Het opvoeden van een peuter is een belangrijk proces dat zowel emotioneel als praktisch veel eisen stelt. In de bronnen die zijn gegeven, worden verschillende strategieën en tips gegeven om ouder te worden met een peuter. De kern van deze tips is het bieden van rust, structuur, en steun, zowel binnen het gezin als via externe bronnen. Deelname aan cursussen, het aanbieden van positieve opvoeding en het opbouwen van een veilige omgeving zijn belangrijke aspecten van het opvoeden van een peuter. In dit artikel worden deze principes uitgebreid besproken, met nadruk op hoe ouder wordt kan worden gedaan met hulp van professionele en informele bronnen.

Hulp bij opvoeden van een peuter

Bij het opvoeden van je kind is het belangrijk om te beseffen dat je er niet alleen voor staat. Twijfel je over de opvoeding of wordt het je te veel? Dan is het belangrijk om hulp in te winnen. Er zijn verschillende manieren waarop je hulp kunt krijgen bij het opvoeden van je kind.

Praten met andere ouders

Een van de eenvoudigste manieren om hulp te krijgen bij het opvoeden is door te praten met andere ouders in je omgeving. Deze ouders kunnen vaak dezelfde obstakels tegenkomen als jij. Gebruik ze als klankbord en vraag hoe zij de problemen met hun peuter aanpakken. Dit kan je helpen om beter te begrijpen hoe je met je kind om moet gaan.

Consultatiebureau of Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG)

Een andere bron van hulp is het consultatiebureau of het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Je kunt tijdens je bezoek aan het consultatiebureau of CJG altijd vragen over opvoeden stellen aan de jeugdarts of verpleegkundige. Er is ook een opvoedspreekuur, waar je terecht kan bij een orthopedagoog. Deze organisaties kunnen je helpen bij het oplossen van problemen die je met je kind hebt.

Opvoedpoli

Soms verwijzen de bovenstaande organisaties je door naar de opvoedpoli. Deze organisatie biedt allerlei behandelingen aan, van gezinscoaching tot therapieën op het gebied van ADHD en autisme. Dit is vooral nuttig als je kind een bepaalde aandoening heeft en je hulp nodig hebt om hiermee om te gaan.

Opvoedboeken

Er zijn talloze boeken geschreven over opvoeden. Je kan bij de bibliotheek of het consultatiebureau informeren welke boeken het meeste geschikt zijn. Deze boeken kunnen je helpen bij het leren omgaan met je kind en het oplossen van problemen die je met je kind hebt.

Rust en regelmaat in de dagelijkse routine

Een belangrijk onderdeel van het opvoeden van een peuter is het aanbieden van rust en regelmaat. Kinderen hebben een behoefte aan duidelijkheid en structuur, zodat ze zich veilig en veilig voelen.

De rol van rust en regelmaat

Een rustige omgeving is goed voor peuters. Dus niet de hele dag de televisie of harde muziek aan. En niet overal veel speelgoed en rommel. Probeer rustig te blijven, ook als je kind iets doet wat je boos maakt. Als je kind gaat slapen, doe dan alles wat moet gebeuren zoals tanden poetsen, voorlezen, welterusten zeggen in een vaste volgorde. Dat maakt het makkelijker voor je kind om de dag af te sluiten en tot rust te komen.

Een vast patroon opstellen

Regelmaat zorgt ervoor dat kinderen weten waar ze aan toe zijn. Dat geeft houvast en vertrouwen. Vertel je kind van tevoren wat jullie gaan doen. Je kunt je dag indelen met een vast patroon: zo veel mogelijk op vaste tijden en volgens een vast volgorde opstaan, eten, naar school gaan en gaan slapen. Van dingen telkens op dezelfde manier doen, leert je kind. Als je bijvoorbeeld na het spelen altijd het speelgoed opruimt, zal je peuter dat zelf ook gaan doen.

Hulp bij de opvoeding

Opvoeden gaat niet altijd makkelijk en niet altijd vanzelf. Je kunt hulp krijgen, van advies bij praktische vragen tot intensieve ondersteuning thuis.

Steun uit je omgeving

Het kan fijn zijn om iemand om hulp te vragen bij het opvoeden. Familie, vrienden, buren en andere ouders kunnen steun, advies en inspiratie geven. Dit is vooral belangrijk als je zelf last hebt van de opvoeding van je kind.

Hulp van een vrijwilliger bij de opvoeding

Ook vrijwilligers kunnen advies geven. Twee voorbeelden zijn:

  • Home-Start: Home-Start biedt ondersteuning voor gezinnen met opgroeiende kinderen, vanaf de zwangerschap tot en met 17 jaar. De ouder wordt vraaggericht ondersteund bij de opvoeding, het zelfvertrouwen in het ouderschap wordt versterkt en er wordt als ouders dat willen hulp geboden bij het uitbreiden van het sociale netwerk.

  • Moeders informeren moeders (MIM): Ondersteuning en voorlichting voor moeders die hun eerste kind hebben gekregen. Speciale aandacht voor ouders met een migratieachtergrond, ouders met een klein sociaal netwerk en tienermoeders.

Advies bij opvoedproblemen

Voor advies kunt u terecht bij:

  • Een jeugd- of een wijkteam van uw gemeente. Veel gemeenten hebben een Centrum voor Jeugd en Gezin.

  • Welzijnsinstellingen en maatschappelijk werk in uw gemeente.

Positief opvoeden bij peuters

Een van de belangrijkste dingen bij het opvoeden van een peuter is het aanbieden van positieve opvoeding. Dit houdt in dat je je kind helpt om zich te ontwikkelen in een positieve omgeving.

Positief opvoeden in 5 stappen

Een meisje van 2,5 jaar oud heeft het kraantje op de wc ontdekt. Ze gaat daar te pas en te onpas naartoe om handen te wassen en te spetteren. Wat doe je als je al heel vaak liefdevol hebt uitgelegd dat het niet mag en ze toch terug blijft gaan? Hoe kun je dan de grens aangeven op een positieve manier?

De 5 stappen zijn:

  1. Begrip en empathie: Laat je kind weten dat je begrijpt dat het een gevoel heeft dat je niet mag.

  2. Duidelijkheid: Geef duidelijkheid over wat wel en niet mag.

  3. Positieve communicatie: Gebruik positieve taal, zoals ‘Netjes eten, hoor.’ in plaats van ‘Niet knoeien.’

  4. Aandacht: Geef je kind aandacht en steun.

  5. Beloning: Gebruik beloningen om positief gedrag te bevorderen.

Ondersteuning bij het opvoeden van een peuter

Er zijn verschillende manieren waarop je hulp kunt krijgen bij het opvoeden van je kind. Hieronder staan een aantal voorbeelden van ondersteuning die je kunt krijgen.

Opvoedcursussen

Er zijn verschillende cursussen beschikbaar die je kunnen helpen bij het opvoeden van je kind. Bijvoorbeeld:

  • Cursus Peuter in Zicht: Deze cursus vergroot je opvoedingsvaardigheden.

  • Help mijn peuter luistert niet!: Deze online cursus helpt je om te leren hoe je je kind kunt helpen om beter te luisteren.

  • KopOpOuders: Een online cursus over opvoeden. Voor ouders met psychische problemen of verslavingsproblemen.

Hulp bij een kind met een beperking

Ouders van kinderen met een bepaalde lichamelijke of verstandelijke beperking kunnen ondersteuning krijgen. Voor sommige vormen van steun heb je een indicatie nodig. De Jeugdgezondheidszorg, MEE of de huisarts kan je daar meer over vertellen.

Samenwerking met professionals

Er zijn verschillende professionele bronnen waar je hulp bij kunt krijgen bij het opvoeden van je kind. Hieronder staan een aantal voorbeelden van professionele ondersteuning.

Consultatiebureau

Tijdens de baby- en peuterperiode bezoekt u meerdere keren het consultatiebureau bij u in de buurt. Artsen en medewerkers jeugdgezondheidszorg geven u advies, onderzoeken uw kindje en geven de benodigde vaccinaties.

Video-hometraining

Wilt u graag hulp ontvangen bij de opvoeding van uw kind(eren)? Dan is video-hometraining wellicht iets voor u. Bij kortdurende video-hometraining worden in de dagelijkse thuissituatie korte opnames gemaakt van het contact tussen u en uw kind.

Opvoedadviseurs

Kinderen opvoeden is leuk, maar niet altijd gemakkelijk. Het is een verantwoordelijke taak. U wilt dat het goed gaat met uw kind en het kind in alles voldoende steunen. Bij opgroeien komt u soms ook problemen tegen. Hoe goed u het ook bedoelt, soms gaat het niet zoals u zelf zou willen.

Conclusie

Het opvoeden van een peuter is een belangrijk proces dat zowel emotioneel als praktisch veel eisen stelt. Er zijn verschillende manieren waarop je hulp kunt krijgen bij het opvoeden van je kind. Door te praten met andere ouders, gebruik te maken van consultatiebureaus en opvoedpoli, en cursussen te volgen, kun je je kind helpen om zich veilig en gelukkig te ontwikkelen. Het aanbieden van rust, regelmaat, en positieve opvoeding is essentieel voor het opvoeden van een peuter. Door samenwerking met professionele bronnen kun je je kind helpen om zich goed te ontwikkelen en een veilige omgeving te krijgen.

Bronnen

  1. 24Baby.nl - Hulp bij opvoeden
  2. JeugdengezinUtrecht - Opvoedtips peuter
  3. Regelhulp.nl - Hulp bij opvoeden
  4. NJI.nl - Wat is belangrijk bij opvoeden
  5. JGZ Almère - Opvoeding en gedrag peuter
  6. JeugdengezinUtrecht - Hulp bij opvoeden
  7. NJI.nl - Ouders
  8. Psychogoed.nl - Positief opvoeden in 5 stappen

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven