logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Eerlijkheid bij opvoeding: Hoe een opvoeder eerlijkheid kan bevorderen

Een kind leren om eerlijk te zijn is een belangrijk onderdeel van de opvoeding. Eerlijkheid speelt een rol in het ontwikkelen van betrouwbare relaties, het begrijpen van morele waarden en het opbouwen van vertrouwen. De opvoeder heeft een cruciale rol in het stimuleren van deze eigenschap. In dit artikel worden de belangrijkste principes en aanpakken besproken, gebaseerd op de gegevens uit de bronnen.

Eerlijkheid als basisprincipe

Een van de belangrijkste basisprincipes in de opvoeding is eerlijkheid. In de bronnen wordt duidelijk gemaakt dat eerlijkheid niet alleen betekent dat je de waarheid vertelt, maar ook dat je je gedrag en je woorden aansluitend houdt. Een opvoeder die zelf eerlijk is, geeft een voorbeeld voor zijn of haar kinderen. De bron [3] legt uit dat kinderen de neiging tot liegen overnemen van volwassenen. Liegen is dus ‘besmettelijk’. Als ouder is het daarom belangrijk het goede voorbeeld te geven door niet te liegen. Als het kind erachter komt dat je ergens over hebt gelogen, zal het leren dat liegen dus ook een optie is. En dat helpt niet, zeker als het kind in de puberteit komt. Dan wordt respectvol opgroeien steeds lastiger.

Het belang van vertrouwen

Eerlijkheid en vertrouwen gaan hand in hand. Mensen vertrouwen jou als je vaak eerlijk bent. Maar het werkt ook andersom: als jij vertrouwen hebt in je kind, durft het zich ook eerlijk naar jou op te stellen. Straal dus uit dat je vertrouwen hebt in je kind en dat het voor álles bij jou terecht kan. Vertrouw ook werkelijk op je kind, dat het de fouten die het maakt zelf kan oplossen: al dan niet door bij jou aan te kloppen. Als een kind voelt dat zijn of haar ouder vertrouwen heeft, voelt het onbewust dat het nergens over hoeft te liegen en open kan zijn.

Eerlijkheid stimuleren bij kinderen

Een opvoeder kan op verschillende manieren proberen eerlijkheid bij zijn of haar kind te stimuleren. De bron [1] geeft een aantal tips aan. Eerst en vooral is het belangrijk om met het kind te praten over het belang van eerlijkheid en de waarheid. Leg uit dat mensen die liegen onbetrouwbaar zijn en dat ze het gewoonlijk niet goed met andere mensen kunnen vinden. Daarnaast is het belangrijk om het begrip integriteit uit te leggen en te laten zien hoe dit het leven beïnvloedt. Leg uit dat integriteit betekent dat mensen geloven wat je vertelt. De waarde van ‘je woord’ is met andere woorden nog steeds zeer belangrijk.

Bij het spelen met andere kinderen is het belangrijk om te leren dat je je speelgoed met anderen moet delen. Leer het kind het belang van fair play. Op een eerlijke manier te spelen zal hen helpen om tot een eerlijke volwassene uit te groeien. Ook is het belangrijk om het kind te leren wat een echte vriend is. Door het kind te leren wat een echte vriend is, zal je bovendien de waarden respect en trouwheid stimuleren.

De rol van de opvoeder

Een opvoeder moet zich bewust zijn van het belang van eerlijkheid in de opvoeding. De bron [6] legt uit dat het opvoedprincipe 4, Eerlijkheid, het meest onderbelichte basisprincipe is. Iedere ouder zegt wel eerlijkheid hoog in het vaandel te hebben, maar botst in de praktijk al snel tegen dilemma’s aan en neigt dan de waarheid te verdraaien omdat dat beter uitkomt. Soms is het makkelijker om een leugentje te vertellen als je zelf niet lekker in je vel zit. Het helpt dan echter meer als je je kind gewoon vertelt hoe je je voelt. Soms liegen mensen om aardig gevonden te worden (sociale leugens) of zijn bang voor de consequenties. Als je onvoorwaardelijk van je kind houdt (opvoedprincipe 2) is er geen reden meer om tegen elkaar te liegen in het gezin. En kinderen nemen de neiging tot liegen over van volwassenen. Liegen is dus ‘besmettelijk’. Geef het goede voorbeeld (opvoedprincipe 3).

Eerlijkheid in de klas

Een goed pedagogisch klimaat is voelbaar in de fijne (werk)sfeer in de groep. Er is rust in de klas, het is gezellig en gemoedelijk en er wordt gelachen: je voelt je fijn. Volgens de leerlingen mag je je soms even uitleven en kletsen, en is de juf of meester niet te streng en maakt zij of hij grapjes. De leraren stralen plezier uit en zijn enthousiast. Ze hebben een positieve houding naar de leerlingen en geven hen veel gemeende complimenten. Dit leidt tot betrokken en enthousiaste leerlingen. Leraren gaan op basis van gelijkwaardigheid om met de leerlingen. Dit geeft openheid: leerlingen mogen en durven ook dingen tegen de juf of meester te zeggen. Het delen van zorgen en blije gebeurtenissen versterkt een goede sfeer in de groep.

Eerlijkheid en opvoedprincipes

Een opvoeder moet rekening houden met de verschillende opvoedprincipes. De bron [6] geeft aan dat opvoedprincipe 5, Stel je regels en principes vast, nodig is om normen en waarden bij je kind te ontwikkelen. Met regels stel je duidelijke grenzen en met je principes (de onderliggende waarden) zorg je dat je kind zich langzamerhand zelf kan sturen. Dit is nodig zodat je kind weet wat belangrijk is (opvoedprincipes 6 en 8), kan bedenken welk gedrag positief in de maatschappij wordt gewaardeerd (opvoedprincipes 7 en 10) en zich zelfstandig kan ontwikkelen (opvoedprincipes 12, 13, 14 en 15).

Eerlijkheid in de praktijk

Een opvoeder moet ook weten hoe hij of zij met de praktijk om moet gaan. De bron [5] geeft aan dat het goed is om met het kind te praten over het belang van eerlijkheid en de waarheid. Leg uit dat mensen die liegen onbetrouwbaar zijn en dat ze het gewoonlijk niet goed met andere mensen kunnen vinden. Daarnaast is het belangrijk om het begrip integriteit uit te leggen en te laten zien hoe dit het leven beïnvloedt. Leg uit dat integriteit betekent dat mensen geloven wat je vertelt. De waarde van ‘je woord’ is met andere woorden nog steeds zeer belangrijk.

Eerlijkheid en het voorbeeld

Een opvoeder moet zich bewust zijn van het belang van het goede voorbeeld. De bron [1] geeft aan dat het geven van het goede voorbeeld cruciaal is wanneer we aan kinderen proberen uit te leggen dat beloften nakomen en eerlijk zijn belangrijk is. Zo zal je zelf een sterke basis hebben waardoor je je kind er gemakkelijker op kan wijzen wanneer een belofte niet nagekomen wordt. Het is dus zeer belangrijk dat je het goede voorbeeld geeft.

Conclusie

Eerlijkheid is een belangrijk onderdeel van de opvoeding. Een opvoeder moet zich bewust zijn van het belang van eerlijkheid in de opvoeding. De bronnen tonen aan dat eerlijkheid niet alleen betekent dat je de waarheid vertelt, maar ook dat je je gedrag en je woorden aansluitend houdt. Een opvoeder die zelf eerlijk is, geeft een voorbeeld voor zijn of haar kinderen. Vertrouwen is een belangrijk onderdeel van eerlijkheid. Een opvoeder moet ook weten hoe hij of zij met de praktijk om moet gaan. Het geven van het goede voorbeeld is cruciaal. Eerlijkheid is een waarde die gemakkelijk aan te leren is indien het elke dag wordt beoefend. Een opvoeder moet zich bewust zijn van het belang van het goede voorbeeld.

Bronnen

  1. Eerlijk zijn, hoe leer je dat je kind aan?
  2. Een goed pedagogisch klimaat
  3. Eerlijk ouderschap
  4. Eer en eerlijkheid kunnen botsen de opvoeding
  5. Hoe stimuleer je eerlijkheid?
  6. Hoe hangen de opvoedprincipes samen
  7. Opvoeden: een avontuur waar je nooit in uitgeleerd raakt!
  8. Een eerlijk kind opvoeden? Probeer eens deze tips!
  9. Respectvolle opvoeding als weg naar harmonieus ouderschap

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven