logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Een hond met de harde hand opvoeden: Wat zegt de wetenschap?

Een hond opvoeden is een verantwoordelijke taak. In veel gevallen wordt gedacht dat een harde aanpak nodig is om het gedrag van de hond te beïnvloeden. Echter, de informatie uit de bronnen laat zien dat dit niet altijd het juiste is. In dit artikel bespreiden we de verschillende benaderingen van het opvoeden van honden, met aandacht voor de harde methode, en de gevolgen daarvan.

De harde aanpak bij het opvoeden van honden

De harde aanpak, ook wel als de dominante methode aangeduid, wordt vaak gebruikt door bepaalde hondentrainers. Hierbij wordt gedacht dat een hond zich onderdanig moet opstellen en dat de eigenaar de leider moet zijn. Dit wordt vaak gedaan door de hond op zijn rug te leggen, hem te corrigeren of hem te straffen. Volgens een deel van de bronnen is dit een manier om de hond te leren dat de baas de leider is.

Een van de bronnen, [source 2], geeft aan dat sommige hondenscholen deze aanpak gebruiken. Hierbij wordt gedacht dat een hond zich moet onderwerpen en dat de eigenaar de baas moet zijn. Er wordt gedacht dat een hond die niet luistert, moet worden bestraft of op zijn rug gelegd om hem te laten inzien dat hij zich moet aanpassen aan de regels van de baas. Dit wordt ook wel de Alfarol of Alpharol genoemd.

Echter, andere bronnen, zoals [source 6], geven aan dat deze methode niet werkt. Ze laten zien dat het op de rug leggen van een hond niet helpt om hem te leren dat de baas de leider is. In plaats daarvan ontstaat er juist angst en onzekerheid bij de hond. Dit kan leiden tot agressief gedrag of andere problemen.

De risico’s van de harde aanpak

Er zijn verschillende risico’s verbonden aan het gebruik van een harde aanpak bij het opvoeden van honden. Eén van de belangrijkste is het verlies van vertrouwen. Wanneer een hond wordt opgeofferd of op zijn rug gelegd, leert hij dat de baas onbetrouwbaar is. Dit kan leiden tot angst en agressie. [source 6] geeft aan dat het op de rug leggen van een hond leidt tot aangeleerde hulpeloosheid. De hond weet dan niet meer wat hij moet doen en raakt het vertrouwen in de wereld kwijt.

Bij het opvoeden met een harde aanpak kan ook de relatie tussen de hond en de baas verder worden verstoord. Wanneer een hond wordt bestraft of op zijn rug gelegd, leert hij dat de baas niet betrouwbaar is. Dit kan leiden tot een gebrek aan respect en vertrouwen. [source 6] geeft aan dat het op de rug leggen van een hond niet helpt om hem te leren dat de baas de leider is. In plaats daarvan ontstaat er juist angst en onzekerheid bij de hond.

Alternatieven voor de harde aanpak

In plaats van een harde aanpak, is er ook de positieve versterking. Hierbij wordt gewerkt met beloningen en lof om het gewenste gedrag van de hond te bevorderen. [source 3] geeft aan dat honden leren wat er van hen verwacht wordt door betrouwbaarheid en duidelijke commando’s. Een overdreven strengheid of een „harde hand“ zijn niet nodig. In plaats daarvan is het belangrijk om de hond met liefde en geduld op te voeden.

Er zijn ook andere manieren om een hond te leren dat de baas de leider is. In plaats van de hond op zijn rug te leggen, is het belangrijk om duidelijk te zijn in het gedrag. Een hond moet leren dat de baas de leider is door te luisteren en te gehoorzamen. [source 3] geeft aan dat honden niet graag worden bestraft, maar dat ze wel graag leren wanneer ze beloond worden. Dit is een veel betere aanpak dan een harde aanpak.

De invloed van de harde aanpak op het gedrag van de hond

De harde aanpak kan leiden tot agressief gedrag bij de hond. Wanneer een hond wordt bestraft of op zijn rug gelegd, leert hij dat de baas niet betrouwbaar is. Dit kan leiden tot angst, agressie en andere problemen. [source 8] geeft aan dat agressief gedrag vaak niet komt door dominantie, maar door andere factoren zoals angst, onzekerheid, stress of pijn.

Een hond die agressief is, is niet per definitie een dominante hond. Het gedrag is vaak het gevolg van een bepaalde situatie. [source 6] geeft aan dat agressief gedrag niet te maken heeft met dominantie, maar met andere factoren. Dit betekent dat het opvoeden met een harde aanpak niet helpt om het gedrag van de hond te beïnvloeden.

De invloed van de harde aanpak op de gezondheid van de hond

De harde aanpak kan ook invloed hebben op de gezondheid van de hond. Wanneer een hond wordt bestraft of op zijn rug gelegd, kan dit leiden tot stress en angst. [source 6] geeft aan dat een hond die gestrest is, niets leert. Dit is belangrijk, want het leren van nieuwe dingen is essentieel voor de ontwikkeling van de hond.

Een hond die gestrest is, is in overlevingsmodus. Hierdoor neemt hij geen nieuwe informatie op. [source 6] geeft aan dat een hond pas nieuwe dingen kan leren als hij écht ontspannen is. Dit betekent dat de harde aanpak niet helpt om de hond te leren, maar juist het tegenovergestelde.

Conclusie

De harde aanpak bij het opvoeden van honden is niet de meest effectieve manier om het gedrag van de hond te beïnvloeden. In plaats daarvan is het belangrijk om met liefde, geduld en positieve versterking te werken. De harde aanpak kan leiden tot angst, agressie en andere problemen bij de hond. Daarnaast kan het ook invloed hebben op de gezondheid van de hond.

De informatie uit de bronnen laat zien dat het opvoeden met een harde aanpak niet helpt om de hond te leren dat de baas de leider is. In plaats daarvan is het belangrijk om duidelijk te zijn in het gedrag en te werken met beloningen en lof. Dit is de meest effectieve manier om de hond te leren dat de baas de leider is.

Bronnen

  1. LICG - Honden verzorgen en hanteren
  2. Lifecoach Leidy - Dominante methodes op hondenscholen
  3. Zooplus - Basis van de puppy-opvoeding
  4. Wamiz - Hond
  5. Bokt - Opvoeding van honden
  6. Dierenoppas Amersfoort - Waarom je je hond absoluut niet op de rug moet leggen
  7. Dierenwiki - Hond
  8. Hondenpassie - Agressieve hond

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven