logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Duurzaam opvoeden met baby: praktische tips en voordelen

Duurzaam opvoeden met een baby betekent dat je bewust kiest voor een leefstijl die zowel voor je kind als voor de planeet gunstig is. In dit artikel geven we uitleg over wat duurzaam opvoeden precies inhoudt, hoe je het kunt aanpakken en welke praktische tips je kunt gebruiken om dit in te voeren in je gezin. De informatie is gebaseerd op de bronnen die beschikbaar zijn, waaronder artikelen over het kiezen van duurzame producten, het opvoeden met natuurlijke materialen, en het leren van kinderen om bewust om te gaan met het milieu.

Wat betekent duurzaam opvoeden met een baby?

Duurzaam opvoeden met een baby houdt in dat je bewuste keuzes maakt om zowel de ecologische voetafdruk van je gezin te verkleinen als je kind te leren omgaan met het milieu. Het gaat erom dat je kind vanaf een jonge leeftijd leren om te denken aan het effect van je eigen leefstijl op de aarde. Dit begint met kleine stappen, zoals het kiezen van duurzame producten, het verminderen van afval, en het leren om te gaan met natuurlijke materialen. Door je kind te leren dat je niet alles hoeft te kopen, maar ook kan hergebruiken, ontwikkel je een bewustzijn dat helpt bij het opvoeden van een duurzame toekomst.

Praktische tips voor duurzaam opvoeden met een baby

1. Kies voor wasbare luiers

Een van de belangrijkste stappen bij duurzaam opvoeden met een baby is het kiezen van wasbare luiers. Wegwerpluiers zijn slecht voor het milieu vanwege het grote volume afval dat ze produceren. Wasbare luiers daarentegen zijn herbruikbaar en maken gebruik van natuurlijke materialen, wat vriendelijker is voor de huid van je baby. Ze zijn ook vaak goedkoper op lange termijn. Als je eenmaal het systeem onder de knie hebt, bespaar je zowel het milieu als je eigen portemonnee.

2. Geef borstvoeding

De beste start die je je kind kunt geven, is borstvoeding. Het is gezond en bevat allerlei antistoffen voor je baby. Daarnaast is het een duurzame keuze, omdat het produceren en verpakken van kunstvoeding een negatieve impact heeft op het milieu. Door borstvoeding te geven, bespaar je niet alleen geld, maar draag je ook bij aan een duurzamere wereld.

3. Kies voor wasbare zoogcompressen

Voor moeders die borstvoeding geven, zijn wasbare zoogcompressen een duurzaam alternatief voor wegwerpvarianten. Ze zijn gemaakt van zachte, natuurlijke stoffen en kunnen na gebruik gewassen en hergebruikt worden. Zo verminder je de hoeveelheid afval die gepaard gaat met wegwerp zoogcompressen.

4. Kies voor een tweedehands babykamer

Een babykamer inrichten kan behoorlijk prijzig zijn. Een voordelig én duurzaam alternatief is om te kiezen voor een tweedehands babykamer. Er zijn genoeg mensen die hun babykamer na gebruik willen verkopen of weggeven. Deze meubels zijn meestal nog in perfecte staat, omdat je een babykamer meestal niet zo lang gebruikt. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor een kinderstoel en een box. Op deze manier geef je meubels en accessoires een tweede leven en voorkom je onnodige productie van nieuwe materialen.

5. Koop tweedehands kleding en speelgoed

Baby’s groeien snel, waardoor ze vaak maar kort gebruikmaken van hun kleding en speelgoed. In plaats van alles nieuw te kopen, kun je er beter voor kiezen om tweedehands kleding en speelgoed aan te schaffen. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook vaak voordeliger voor jouw portemonnee. Veel speelgoed kun je ontsmetten met een stoommachine en speelgoed zonder batterijen kun je in de vaatwasser grondig reinigen.

6. Maak zelf hapjes voor je baby

Zodra je baby begint met het eten van vaste voeding, is het slim om deze zelf te maken. Potjes zijn handig, maar zijn niet altijd de beste keuze voor je kindje. Zelf fruit of groente hapjes maken is veel gezonder, minder belastend voor het milieu en ook nog eens een stuk goedkoper. Door dit te doen, leer je je kind ook om te kiezen voor gezonde voeding en om te leren dat niet alles uit de supermarkt hoeft te komen.

7. Kies voor duurzame producten voor de huidverzorging

De huid van een baby is nog erg kwetsbaar en zeer gevoelig. Weet daarom wat je op het huidje aanbrengt, want veel bekende babyproducten zitten wat vreemde stoffen in. Kies daarom voor producten met een (allergie)kenmerk. Hoe minder ingrediënten hoe beter het is voor de huid van je kind. Voorbeelden van producten die geschikt zijn voor het tere babyhuidje zijn Naïf en Weleda.

8. Organiseer een babykledingruil

Een babykledingruil is een leuk en gezellige manier om je baby duurzamer op te voeden. Je kunt vriendinnen, kennissen etc. uitnodigen die ook een kleintje hebben en laat ze allemaal de kleding waar hun kleintje uitgegroeid is meenemen. Zo kan iedereen andere kleding uitzoeken en iedereen blijft met de nieuwe outfits voor de kinderen. Zonder geld uit te geven en nog leuke je hebt ook nog eens een super gezellige middag of avond samen.

9. Maak gebruik van duurzame keuzes in het dagelijks leven

Duurzaam opvoeden begint al bij het kiezen van je eigen keuzes. Denk aan het meenemen van een eigen boodschappentas, het fietsen in plaats van de auto nemen, en het afval scheiden. Door deze kleine keuzes zichtbaar te maken, laat je zien dat duurzaamheid iets is waar je samen aan werkt. Je kunt het extra leuk maken door hen zelf te betrekken: laat ze kiezen welke herbruikbare tas meegaat naar de winkel of maak samen een ‘autovrije dag’ in en stap op de fiets waar je normaal zou gaan rijden.

10. Geef je kind bewustzijn over het milieu

Het leren omgaan met het milieu begint bij jezelf. Kinderen leren vooral door jou als voorbeeld. Door bewuste keuzes te maken, zoals het kiezen van biologische producten of het koken van vegetarisch, leer je je kind om te denken aan het effect van je eigen leefstijl op de aarde. Je kunt het ook leuk maken door samen een checklist te maken met duurzame acties (zoals afval opruimen, kleding ruilen, tweedehands speelgoed kopen) en dit gedrag te belonen.

Conclusie

Duurzaam opvoeden met een baby is een bewuste keuze die bijdraagt aan een betere toekomst voor je kind én de planeet. Door kleine, groene gewoontes in het dagelijks leven te integreren, zoals tweedehands spullen gebruiken, minder afval produceren en plantardige voeding kiezen, maak je een groot verschil. Begin vandaag nog en geef het goede voorbeeld, zo groeit je kind op met respect voor mens, dier en milieu.

Bronnen

  1. Hoe kun je je baby duurzamer opvoeden?
  2. De gids voor duurzaam ouderschap
  3. Duurzaam opvoeden met wasbare luiers & billendoekjes
  4. Duurzaam kinderopvoeden en -verzorgen: 8 tips
  5. Duurzaam opvoeden: waar begin je?
  6. Duurzaam opvoeden: 10 tips om duurzaam op te voeden
  7. Zo leer je kinderen over duurzaamheid
  8. Duurzaam opvoeden: 10 praktische tips voor een groen en bewust gezinsleven
  9. Duurzame tips voor gezinnen met kinderen

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven