Genderneutraal opvoeden: Onzin of een doorbraak?
juli 6, 2025
Drukke kinderen zijn vaak moeilijk te beheersen en kunnen een uitdaging vormen voor ouders en opvoeders. Het is belangrijk om te weten dat druk gedrag niet altijd een teken is van ADHD, maar vaak het gevolg is van een combinatie van factoren zoals het karakter van het kind, de omgeving en bepaalde levensgebeurtenissen. In dit artikel worden praktische tips gegeven om met drukke kinderen om te gaan, gebaseerd op de informatie uit de bronnen.
Druk gedrag bij kinderen wordt vaak gekenmerkt door onrust, veel beweging, moeite met stil zitten en concentreren, en het hebben van veel aandacht nodig. Sommige kinderen zijn gewoon van nature drukker dan andere, en dit is vaak normaal. Echter, als het drukke gedrag zich herhaaldelijk voordoet en het dagelijks leven van het kind beïnvloedt, kan dit een reden zijn tot zorg. Het is belangrijk om te weten dat druk gedrag niet altijd een aandachtstrekker is, maar vaak het gevolg is van een combinatie van factoren zoals het karakter van het kind, de omgeving en bepaalde levensgebeurtenissen.
Er zijn verschillende factoren die bijdrragen aan druk gedrag bij kinderen. Het karakter van het kind speelt een rol, maar ook de omgeving. Een omgeving met veel drukte en prikkels kan bijdragen aan druk gedrag. Bovendien kunnen gebeurtenissen in het leven van een kind, zoals verhuizing, geboorte van een broertje of zusje, of verlies van een geliefd persoon, ook voor druk gedrag zorgen. Daarnaast speelt het welbevinden van het kind een belangrijke rol. Wanneer een kind te weinig slaapt en hierdoor voortdurend moe is, kan dit geuit worden in druk gedrag. Ook chronische lichamelijke klachten kunnen geuit worden in druk gedrag. Ook medicijngebruik kan invloed hebben op druk gedrag.
Er zijn verschillende tips die kunnen helpen om met drukke kinderen om te gaan. Hieronder staan enkele praktische tips beschreven.
Drukke kinderen hebben vaak veel baat bij veel structuur en regelmaat in hun dagelijks leven. Het is belangrijk om duidelijke regels en gewoontes te geven, zodat het kind weet wat er van hem/haar verwacht wordt. Een vaste dagindeling kan helpen om het kind rust te geven. Bijvoorbeeld: op een vast tijdstip in bad en pyjama aan. Daarna tanden poetsen en in de slaapkamer een verhaaltje voorlezen. Tot slot een kus en in bed. Ook is het belangrijk om het kind te laten weten wat er gaat gebeuren, zodat het kind zich beter kan richten op de activiteiten.
Het is belangrijk om het gewenste gedrag van het kind te benoemen en te waarderen. Dit helpt het kind om meer rustig gedrag te laten zien. Bijvoorbeeld: "Ik vind het fijn als je even rustig op de bank blijft zitten". Door het kind te waarderen voor het gedrag dat je graag wilt zien, stimuleer je het kind om dit gedrag vaker te laten zien.
Drukke kinderen hebben vaak behoefte aan beweging en activiteit. Het is belangrijk om het kind de kans te geven zijn of haar drukke gedrag te uiten, door te rennen, stoeien, buiten spelen etcetera. Dit helpt het kind om spanningen kwijt te raken en kan helpen om het gedrag van het kind te kalmeren.
Een methode die gebruikt wordt voor kinderen die overprikkeld zijn, is diepe druk. Dit is een methode waarbij het kind een stevige knuffel of het inbakeren van een baby kan gebruiken. Ook kan een drukvest op de markt zijn, dat het kind diepe druk geeft op haar romp. De druk is door een simpel opblaassysteem zelf in te stellen. Sommige kinderen hebben hier veel baat bij en zijn door het dragen van het vest veel rustiger. Een andere mogelijkheid is een ballendeken of verzwaringsdeken. Door het gewicht van deze dekens ervaart het kind diepe druk, dat het zenuwstelsel dus kalmeer. Hierdoor slapen kinderen vaak makkelijker in en beter door.
Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het kind voldoende beweegt. Dit helpt het kind om spanningen kwijt te raken en kan helpen om het gedrag van het kind te kalmeren. Het is belangrijk om het kind te laten weten wat er gaat gebeuren, zodat het kind zich beter kan richten op de activiteiten.
Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken met het kind over wat je verwacht en hoe jullie dingen gaan doen. Houd je hier ook aan. Oftewel: wees consequent. Hierdoor weet je kind waar hij aan toe is.
Het is belangrijk om het kind te waarderen voor het gedrag dat je graag wilt zien. Bijvoorbeeld: "Ik vind het fijn als je even rustig op de bank blijft zitten". Door het kind te waarderen voor het gedrag dat je graag wilt zien, stimuleer je het kind om dit gedrag vaker te laten zien.
Als het drukke gedrag van het kind gedurende een langere periode aanhoudt en het dagelijks leven van het kind beïnvloedt, is het belangrijk om professionele hulp in te schakelen. Dit geldt ook als het kind door het drukke gedrag op school niet goed kan werken. Neem contact op met de jeugdarts van de Jeugdgezondheidszorg of je eigen huisarts. Er kan dan gekeken worden wat er ten grondslag ligt aan het drukke gedrag. Want ook niet ieder druk kind wat begeleiding nodig heeft, heeft ADHD of ADD.
Drukke kinderen kunnen een uitdaging vormen voor ouders en opvoeders. Het is belangrijk om te weten dat druk gedrag niet altijd een teken is van ADHD, maar vaak het gevolg is van een combinatie van factoren zoals het karakter van het kind, de omgeving en bepaalde levensgebeurtenissen. Er zijn verschillende tips die kunnen helpen om met drukke kinderen om te gaan, zoals het geven van structuur en duidelijkheid, het waarderen van het gewenste gedrag, het geven van de kans om het drukke gedrag te uiten, en het geven van voldoende beweging. Als het drukke gedrag van het kind gedurende een langere periode aanhoudt en het dagelijks leven van het kind beïnvloedt, is het belangrijk om professionele hulp in te schakelen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet