logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Ouderschap en ziekte: de impact van een langdurige ziekte op de opvoeding

De impact van een langdurige ziekte op het ouder-zorgproces is een thema dat vaak onderschat wordt. In meerdere bronnen wordt benadrukt dat ouders die met een chronische of levensbedreigende ziekte te maken hebben, veel te maken krijgen met emotionele, psychologische en praktische uitdagingen. Deze invloed op het ouder-zorgproces kan ook het gedrag en het welzijn van kinderen beïnvloeden. In dit artikel worden de gevolgen van een langdurige ziekte op de opvoeding en het gezinsleven toegelicht, en worden aanbevelingen gegeven om deze situatie zo goed mogelijk te managen.

De impact van een langdurige ziekte op het gezinsleven

Een langdurige ziekte van een ouder heeft een grote invloed op het gezinsleven. In meerdere bronnen wordt benadrukt dat ziekte van een ouder niet alleen fysieke, maar ook emotionele en psychosociale gevolgen heeft. Deze invloed is zowel voor de ouder als voor de kinderen van groot belang.

Volgens bron [1] is het belangrijk om te beseffen dat ouders die met een chronische ziekte te maken hebben, vaak met onzekerheid en vermoeidheid te maken krijgen. Deze factoren kunnen hun vermogen om een goed ouder te zijn beïnvloeden. De ouder kan zich afvragen of hij of zij nog wel een goede ouder is, en hoe hij of zij met deze situatie om moet gaan. De ziekte kan ook leiden tot emotionele stress, verminderde energie en zelfs depressie.

Bron [5] benadrukt dat kinderen van ernstig zieke ouders (KIEZO) specifieke aandacht verdienen. Deze kinderen kunnen last hebben van emotionele, sociale en cognitieve problemen. Zo blijkt uit onderzoek dat 27% van de kinderen in de schoolgaande leeftijd klinisch relevante trauma’s ervaren als één van de ouders kanker heeft. Dit onderzoek wijst uit dat de ziekte van een ouder ook de kinderen raakt.

De rol van de moeder in de opvoeding

De rol van de moeder in de opvoeding is in veel bronnen centraal. In bron [2] wordt benadrukt dat emotionele verwaarlozing door de moeder grote gevolgen kan hebben voor de ontwikkeling van het kind. Het is belangrijk dat ouders begrijpen dat emotionele ondersteuning essentieel is voor het zelfbeeld en de emotionele veiligheid van het kind.

De moeder speelt een cruciale rol in het opvoedingsproces. Volgens bron [6] is het belangrijk dat kinderen een betrouwbare en zorgzame moeder hebben, die hen kan compenseren voor tekortkomingen. De afwezigheid van zo’n moeder kan echter grote gebreken achterlaten in de basis van een kind.

In bron [2] wordt ook benadrukt dat het niet altijd om de biologische moeder gaat, maar om iemand die de primaire moederrol uitvoert. Dit kan een adoptieouder, grootmoeder, stiefmoeder of zelfs een vader kunnen zijn. De rol van de moeder is dus niet beperkt tot de biologische moeder, maar kan ook door anderen worden vervuld.

Emotionele impact op kinderen

Een langdurige ziekte van een ouder heeft een grote emotionele impact op de kinderen. In bron [7] wordt aangegeven dat kinderen van zorgintensieve ouders specifieke hulp en ondersteuning nodig hebben. Het is belangrijk dat ouders en zorgverleners zich realiseren dat kinderen in zo’n situatie veel te maken krijgen met stress, onzekerheid en emotionele onveiligheid.

Volgens bron [5] kan de ziekte van een ouder ook leiden tot een verminderde schoolprestatie, een verslechterde ouder-kindrelatie, en een beperkte vrijetijdsbesteding. De kinderen kunnen ook last hebben van fysieke gezondheidsproblemen, zoals vermoeidheid, onrust en stress.

Ondersteuning voor ouders en kinderen

Er is veel sprake van ondersteuning voor ouders en kinderen in situaties waarin een ouder ernstig ziek is. In bron [5] wordt benadrukt dat zorgverleners en sociaal werk krachtens hun rol kunnen bijdrragen aan het opvoeden van kinderen in zo’n situatie. Ze kunnen bijvoorbeeld helpen bij het communiceren over de ziekte met het kind, het opvoeden van het kind onder beperkingen, en het voorbereiden op het overlijden van de zieke ouder.

In bron [7] wordt aangegeven dat het belangrijk is om het sociale netwerk van het gezin te mobiliseren. Dit kan zowel gericht zijn op de mantelzorgtaken als op de ondersteuning van het kind. Ook wordt aangegeven dat het belangrijk is om het kind te betrekken bij het proces van ziek zijn, en in de concrete zorgverlening voor de ouder.

Ondersteuning voor ouders

Ouders die met een chronische ziekte te maken hebben, hebben veel ondersteuning nodig. In bron [1] wordt benadrukt dat het belangrijk is dat ouders inzicht krijgen in de impact van hun ziekte op het gezinsleven. Ze moeten worden gesteund bij hun opvoed- en ouderschapsvragen, en bijdragen aan een open praatcultuur binnen het gezin.

In bron [7] wordt aangegeven dat ouders die een zorgintensief kind hebben, hulp kunnen krijgen van lotgenoten en vrijwilligersorganisaties. Het is belangrijk dat ouders met elkaar kunnen communiceren over hun ervaringen en dat ze elkaar kunnen ondersteunen.

Beperkingen en uitdagingen

Een langdurige ziekte kan ook leiden tot beperkingen en uitdagingen in het opvoedingsproces. In bron [3] wordt aangegeven dat het lastig is om te schrijven over het opvoeden terwijl je zelf ziek bent. De moeder moet zich afvragen of ze wel voldoende energie heeft om haar kind te ondersteunen en te begeleiden.

In bron [5] wordt aangegeven dat ouders die met een chronische ziekte te maken hebben, vaak met onzekerheid en vermoeidheid te maken krijgen. Deze factoren kunnen hun vermogen om een goed ouder te zijn beïnvloeden. De ouder kan zich afvragen of hij of zij nog wel een goede ouder is, en hoe hij of zij met deze situatie om moet gaan.

Conclusie

De impact van een langdurige ziekte op het ouder-zorgproces is groot en kan zowel voor de ouder als voor de kinderen gevolgen hebben. Het is belangrijk dat ouders en zorgverleners inzicht krijgen in de uitdagingen die gepaard gaan met een chronische ziekte. Ondersteuning en begeleiding zijn essentieel om de situatie zo goed mogelijk te managen. Ook is het belangrijk dat ouders en kinderen begrijpen dat ze niet alleen zijn, en dat er hulp is in de vorm van lotgenoten, vrijwilligersorganisaties en andere ondersteunende structuren.

Bronnen

  1. Impact van langdurige ziekte op ouderschap is onderschat
  2. Emotionele verwaarlozing door de moeder
  3. Ziek zijn en opvoeden
  4. Lijst met ziektes
  5. Kinderen van ernstig zieke ouders (KIEZO)
  6. Opvoeden is samenspel
  7. Steun voor ouders met een zorgkind
  8. Ziekte

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven