logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Opvoeden van een Doodle-pup: Handvatten en tips uit de praktijk

De opvoeding van een Doodle-pup is een belangrijk proces dat zowel fysieke als mentale ontwikkeling beïnvloedt. Een Doodle-pup is een hond met een uniek temperament, dat zich goed laat trainen en met veel geduld en regelmaat kan opvoeden. In dit artikel worden de belangrijkste principes en tips gegeven die je als ouder of verzorger kunt toepassen bij het opvoeden van een Doodle-pup, gebaseerd op de bronnen die beschikbaar zijn.

Inleiding

Een Doodle-pup is niet alleen een lieve, maar ook een actieve hond die veel aandacht en begeleiding nodig heeft. Het opvoeden van een Doodle-pup begint met het aanleren van basisvaardigheden, zoals zindelijkheid, sociaal gedrag en het omgaan met bevelen. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de fysieke en mentale behoeften van de pup. In dit artikel worden de belangrijkste aspecten van het opvoeden van een Doodle-pup toegelicht, met aandacht voor zindelijkheid, socialisatie, beweging, slaap en het aanleren van opdrachten.

Zindelijkheid leren

Een van de eerste grote uitdagingen bij het opvoeden van een Doodle-pup is het leren van zindelijkheid. De blaas van een pup is klein en hij weet nog niet waar hij mag plassen. Het is belangrijk dat je de pup daarin sturing geeft en duidelijk maakt wat je van hem verwacht. Word nooit boos als er een ongelukje gebeurt, want dit kan de pup stress opleveren en het zindelijkheidsproces vertragen.

Om dit proces te ondersteunen, is het belangrijk om de pup regelmatig naar buiten te brengen. Loop een stukje op het gras en blijf ook regelmatig even stil staan. Als de pup geplast heeft, beloon je hem met je stem en eventueel wat lekkers. Het is belangrijk dat je consequent blijft en zoveel mogelijk (wanneer de pup signalen geeft) naar buiten gaat en hem zijn behoefte laat doen. Probeer dit meteen op een stuk gras te doen zodat hij gewenning krijgt aan het plassen en poepen op gras. Geef hem nadat hij zijn behoefte heeft gedaan direct een beloning zodat hij weet dat hij iets goeds heeft gedaan. Mocht hij toch binnen poepen of plassen, wordt dan niet boos, maar zorg dat je de volgende keer wel op tijd bent om naar buiten te gaan.

Socialisatie en opvoeding

Socialisatie is een belangrijk onderdeel van het opvoeden van een Doodle-pup. Het is belangrijk dat de pup in het eerste levensjaar zoveel mogelijk kennis maakt met dingen uit het dagelijks leven. Neem de pup bijvoorbeeld mee naar een druk station, in de auto, naar een winkel, in de bus, naar de markt, naar het strand, op visite bij mensen thuis en ga zo maar door. Hoe meer van dit soort (positieve) ervaringen de pup heeft opgedaan, hoe makkelijker hij zich later staande kan houden in nieuwe, spannende situaties.

Het is ook belangrijk dat de pup vroeg genoeg aan een puppycursus deelneemt. Een puppycursus draagt bij aan een goede socialisatie en versterkt de band tussen jou en je hond. Op de cursus leert je hond omgaan met andere honden en hun eigenaren, maakt hij kennis met allerlei attributen en leert hij verschillende (basis)commando's. Het is belangrijk dat je vooraf een keer gaat kijken bij een training en in gesprek gaat met een instructeur, zodat je een beter beeld krijgt over hoe er met cursisten / honden omgegaan wordt en hoe er getraind wordt.

Beweging en slaap

Een Doodle-pup heeft veel beweging nodig, maar het is belangrijk om de hoeveelheid beweging aan te passen aan de leeftijd van de pup. De regel is: elke week leeftijd is 1 minuut wandelen. Een pup van 10 weken mag dus maar 10 minuten wandelen. Liever ook maar 1x per dag. Zo voorkom je dat wandelen spanning geeft en overprikkelt.

De pup heeft ook veel slaap nodig. Een pup heeft elke dag 18-20 uur slaap nodig. Ze zijn dus eigenlijk maar 4-6 uur wakker overdag. Als de pup veel beweging krijgt, is het belangrijk dat hij ook genoeg rust krijgt. Te veel beweging kan leiden tot overprikkeling, wat op zijn beurt kan resulteren in problemen zoals het hapgedrag van de pup.

Kauwen en speelgoed

Kauwen is een natuurlijke gedragsfunctie bij honden. Het helpt de pup om prikkels te verwerken en te ontspannen. Het is belangrijk dat de pup altijd iets te kauwen heeft. Geschikt kauwmateriaal om neer te leggen is bijvoorbeeld: konijnenoor, huidstaafjes, hoefjes, hoorn, hertengewei, yakstaafje. Dit helpt de pup om zijn natuurlijke kauwbehoefte te bevrieden.

Speelgoed is ook belangrijk bij het opvoeden van een Doodle-pup. Het speelgoed moet geschikt zijn voor de leeftijd van de pup. Een trektouw-speelgoed is een goed voorbeeld. Door het spannen van de kaakspiertjes maakt de pup meteen weer wat ontspanningshormoontjes aan. Speel nooit langer dan 5-10 minuten met je pup: sowieso is max 5 minuten beweging per week leeftijd meer dan genoeg!

Opvoeding en gedragsproblemen

Het opvoeden van een Doodle-pup vereist veel geduld en regelmaat. Het is belangrijk dat je een duidelijke rolverdeling hanteert en geen fysieke straffen geeft. Dit kan de hond bang maken en het opvoedproces belemmeren. Het is belangrijk dat je de pup leert dat jij de baas bent.

Een veel voorkomend probleem is het trekken van de hond. Dit doen eigenlijk alle honden en is af te leren door veel geduld te hebben. Als je hond trekt, ga dan direct stilstaan en zorg dat hij zelf weer naar je toe komt. Pas als de lijn slap is, mag je verder lopen. Herhaal dit telkens en beloon de hond ook wanneer hij niet meer trekt.

Een ander veel voorkomend probleem is het springen van de hond. Dit is een vorm van aandacht vragen en wordt vaak gedaan door honden die onzeker zijn. Het wordt door de meeste mensen niet gewaardeerd, dus train je hond dat hij niet mag springen. De enige juiste oplossing is volledig negeren, keer de rug naar de hond en loop eventueel weg van hem. Pas als hij op 4 poten staat, krijgt hij aandacht.

Samenvatting

Het opvoeden van een Doodle-pup is een proces dat zowel fysieke als mentale ontwikkeling beïnvloedt. Het is belangrijk dat je de pup sturing geeft, duidelijk maakt wat je van hem verwacht en hem helpt met het leren van basisvaardigheden. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de fysieke en mentale behoeften van de pup, zoals beweging, slaap en kauwgoed. Door dit te combineren, kun je ervoor zorgen dat je pup zich ontwikkelt tot een stabiele, open en vrolijke hond.

Conclusie

Het opvoeden van een Doodle-pup is een proces dat veel geduld, regelmaat en begeleiding vereist. Het is belangrijk dat je de pup sturing geeft, duidelijk maakt wat je van hem verwacht en hem helpt met het leren van basisvaardigheden. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de fysieke en mentale behoeften van de pup, zoals beweging, slaap en kauwgoed. Door dit te combineren, kun je ervoor zorgen dat je pup zich ontwikkelt tot een stabiele, open en vrolijke hond.

Bronnen

  1. Labradoodle opvoeding
  2. Labradoodle tips
  3. Puppycursus
  4. Typisch Doodles
  5. Labradoodle wereld
  6. Labradoodlepups
  7. Alles voor je labradoodle
  8. Thuisconsult

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven