Emotionele Verwaarlozing en Opvoedstijlen: Wat Ouders en Onderwijsers Mogen Weten
juli 6, 2025
De HvA (Hogeschool van Amsterdam) biedt een breed aanbod aan opleidingen op het gebied van onderwijs en opvoeding, die gericht zijn op de praktijk en de samenwerking met de maatschappij. De faculteit Onderwijs en Opvoeding stelt leerkrachten, pedagogen en andere professionals in staat om effectief te werken in de grootstedelijke context van leren en opvoeden. De opleidingen zijn gericht op het ontwikkelen van professionele vaardigheden, het opbouwen van een sterke beroepsidentiteit en het aanbieden van onderwijs dat past bij de behoeften van kinderen, jongeren en hun ouders.
De HvA biedt een uitgebreid overzicht aan opleidingen op het gebied van onderwijs en opvoeding. Hieronder vind je een overzicht van de bachelor- en masteropleidingen, maar ook van de nascholingstrajecten die beschikbaar zijn. Deze opleidingen kunnen worden gevolgd in het voltijdse, deeltijdse of internationale tempo. De opleidingen zijn gericht op het opbouwen van kennis, vaardigheden en inzichten die nodig zijn voor een effectieve en professionele beroepsuitoefening.
Deze opleidingen omvatten onder andere:
De opleidingen zijn gericht op het opbouwen van een sterke beroepsidentiteit, waarbij studenten leren werken in een diversiteit aan situaties en samenwerken met andere professionals. De HvA benadrukt dat leerkrachten en pedagogen in de stad veel verwacht worden, en dat zij zich moeten voorbereiden op een steeds complexere en diversere omgeving.
Een van de kernpunten van de opleidingen aan de HvA is de praktijkgerichtheid. De opleidingen zijn gericht op het opbouwen van praktijkervaring en het leren werken in een realistische omgeving. De studenten leren werken met andere professionals en instellingen in de omgeving van het kind en op school. Dit betekent dat zij startbekwaam én 'stadsbekwaam' moeten zijn.
De HvA biedt daarnaast samenwerking met praktijkplaatsen, waar studenten stages kunnen lopen. Bijvoorbeeld bij de Universitaire Pabo van Amsterdam (UPvA), een samenwerking tussen de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de HvA. Deze opleiding biedt een geïntegreerd programma met een sterke koppeling tussen onderzoek en onderwijspraktijk. Na vier jaar studeert men af met twee diploma’s: de hbo bachelor leerkracht basisonderwijs en de wo vrije bachelor pedagogische wetenschappen.
De studenten volgen colleges op de Roeterseilandcampus van de UvA en in het vlakbijgelegen Kohnstammhuis van de HvA. Tijdens hun stages worden ze begeleid door instituutsopleiders en universitaire opleiders. Deze samenwerking met de praktijk zorgt ervoor dat studenten direct kunnen leren werken in een reële omgeving.
De HvA stelt onderzoek en innovatie centraal in het onderwijs en opvoeding. De zeven lectoraten doen praktijkgericht onderzoek op wetenschappelijke basis. De onderzoeks- en (onderwijs)programma’s dragen bij aan maatschappelijke ontwikkelingen en verbetering en vernieuwing van de onderwijskundige en pedagogische beroepspraktijk. Het Centre of Expertise Urban Education (UE) richt zich op het toerusten van professionals voor maatschappelijke uitdagingen waar kinderen en jongeren mee geconfronteerd worden.
Het werk van het Centre of Expertise Urban Education richt zich op het voeren van dialoog over controversiële onderwerpen, op het opgroeien met zekerheden op de belangrijkste terreinen van het bestaan, en op mogelijkheden om ‘verborgen’ kennisbronnen in te zetten. Dit onderzoek ondersteunt de praktijkgerichte opleidingen en levert kennis op die nuttig is voor de samenleving.
De HvA benadrukt de belangrijkheid van samenwerking met de praktijk. De opleidingen zijn gericht op het opbouwen van een sterke beroepsidentiteit, waarbij studenten leren werken in een diversiteit aan situaties en samenwerken met andere professionals. De HvA heeft een sterke band met de praktijk, en werkt nauw samen met onderwijsinstellingen, opvoedingsorganisaties en andere instellingen.
De HvA biedt daarnaast een brede mate van professionalisering aan. Studenten kunnen bijvoorbeeld doorstuderen voor een masteropleiding of cursus, waardoor ze meer expertise opdoen en hun vaardigheden kunnen ontwikkelen. Dit kan leiden tot een rol als docent-onderzoeker, projectleider of leidinggevend.
De HvA werkt nauw samen met andere instellingen, zoals de UvA, en biedt samenwerking aan binnen het onderwijs en opvoeding. De UPvA is een voorbeeld van deze samenwerking, waarbij studenten worden opgeleid tot universitair geschoolde leerkrachten basisonderwijs. De samenwerking met de UvA zorgt voor een sterke koppeling tussen theorie en praktijk.
De HvA werkt ook samen met andere onderwijsinstellingen en opvoedingsorganisaties, om de kwaliteit van het onderwijs en de opvoeding te verbeteren. De samenwerking met de praktijk is een kernpunt van de opleidingen, en zorgt ervoor dat studenten direct kunnen leren werken in een realistische omgeving.
De HvA biedt een breed aanbod aan opleidingen op het gebied van onderwijs en opvoeding, die gericht zijn op de praktijk en de samenwerking met de maatschappij. De opleidingen zijn gericht op het opbouwen van professionele vaardigheden, het ontwikkelen van een sterke beroepsidentiteit en het aanbieden van onderwijs dat past bij de behoeften van kinderen, jongeren en hun ouders. De opleidingen zijn praktijkgericht en werken nauw samen met de praktijk, waardoor studenten direct kunnen leren werken in een realistische omgeving. De HvA benadrukt de belangrijkheid van onderzoek en innovatie, en werkt nauw samen met andere instellingen om de kwaliteit van het onderwijs en de opvoeding te verbeteren.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet